2014. május 2., péntek

Macaron

A magyarországi oldalakat olvasgatva látom, hogy már otthonra is egyre jobban begyűrűzik a macaron őrület. Aki menő akar lenni, az macaront eszik, de még jobb, ha maga süti. Én egy bő évvel ezelőtt készítettem először egy barátnőmmel, aki ebben az esetben a szakértő szerepét töltötte be, mert ő már evett legalább korábban macaront, és a tutti receptet, praktikákat a francia anyósától hozta, tehát nyugodtan rábízhtattam magam. Neki hála, végre én is megkóstolhattam, és legalább már tudom, miről van szó. Külsőre egy szép színes, látványos teasüteménynek nézett ki. Hogy kóstolás után mit gondoltam róla? Hogy egy szép színes, látványos teasütemény. Finom volt, nem mondom, de hogy mi indokolja ezt a szűnni nem akaró felhajtást körülötte...Talán ugyanaz a helyzet, mint a ruháknál a divatban. Egyszer felkapnak egy fazont, egy ízt, egy külsőt, és attól fogva mindenki azt hordja/azt eszi. Pár év múlva meg meg jön egy újabb trónkövetelő.

Addig is lehet otthon kísérletezni a színekkel, az ízekkel. Nem bonyolult elkészíteni, csak egy ráérős délutánt rá kell szánni, mert ahány adag, annyi szín. Ezeket pedig érdemes egyesével, egymás után kikeverni, hogy az arányok ne boruljanak fel.


 Hozzávalók:
1 közepes tojásfehérje
40 g apróra őrölt mandula
65+15 g porcukor


+ ételszínezékek ízlés szerint

+ töltelékek ízlés szerint

Elkészítés


1. A 65 g porcukrot és az őrült mandulát egy tálba szitáljuk (csak ekkor mérjük le).
2. A tojásfehérjét gőz fölött enyhén megmelegítjük, majd keményre verjük. 
3. Hozzáadjuk a maradék porcukrot és a színezéket tetszés szerint.
4. Óvatosan hozzáadjuk a mandulás-cukros őrleményt, alaposan elkeverjük
5. Az így elkészült habot tegyük egy műanyag zacskóba, és sütőpapírral lefedett sütőlemezre egyenletesen elosztva kb. 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle
6. 30-45 percre tegyük hűvös helyre száradni. Ha megérintjük, és már nem ragad az ujjunkra, akkor lesz jó
7. A sütőt melegítsük elő 150°C-ra (nem légkeveréssel)
8. Helyezzük be a sütőlemezt, és a macaronokat 10 perc alatt süssük készre. Lehetőleg ne barnuljon meg a tetejük.
9. Kihűlés után tetszés szerinti töltelékkel töltjük arra figyelve, hogy a tészta és a töltelék színe lehetőleg elüssön egymástól.

Töltelék variációk:


1. Házi lekvár (lehetőleg nem zselés)

2. "Citromlekvár" (lemon curd)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tojás
  • 25 g vaj
  • 35 g cukor
  • 1 tk kukoricaliszt
Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot, a kukoricalisztet és a citromlevet. A tűzről levéve keverjük hozzá a tojást addig, amíg megszilárdul. Legalább egy óráig hagyjuk a hűtőben lehűlni.

3. Fehércsokikrém
  • 180 g fehércsoki apróra vágva
  • 80 ml tejszín
  • 20 g vaj
Egy duplaaljú serpenyűben lassan melegítve olvasszuk össze a vajat és a tejszínt, hevítsük addig, amíg már majdnem forr. Ekkor vegyük le a tűzről, gyorsan kavarjuk bele a fehércsokit, és hagyjuk kihűlni. Hűtőben kb. 20 perc alatt dermed meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése