2014. május 26., hétfő

Rebarbarás pite

Még javában tart a rebarbaraszezon, ezért talán még nem késő egy ebből a zöldségből készült süteménnyel előrukkolnom. Egyszerűen megunhatatlan savanykás, hűsítő íze, különösen a mostani melegebb napokon. Hogy ne legyen unalmas, az elkészítését mindig variálom egy picit. Most például a nagymamám almás pitéjének a receptjét átalakítva alkottam meg a következő kreációt.

Hozzávalók (egy nagy tepsihez):
60 dkg liszt
20 dkg zsír v. 25 dkg margarin
20 dkg cukor
1 sütőpor
1 vaníliáscukor
1,5 tojás a tésztába + 0,5 tojás a kenéshez
1 kanál tejföl
kevés tej

A töltelékhez:
1 kg rebarbara megmosva, szeletekre vágva
3-4 ek barnacukor
2 kk őrölt fahéj
3-4 ek édes morzsa

Elkészítés:
Először a tölteléket készítettem el. Mivel nem voltam biztos benne, hogy a rebarbara a sütési idő alatt teljesen megpuhul-e, a biztonság kedvéért előfőztem, amíg félig puha lett. Barna cukorral és fahéjjal ízesítettem, hagytam kihűlni.

A sütőt 180 ºC-ra melegítettem.

A tésztához a lisztbe belekevertem a sütőport, a zsiradékkal elmorzsoltam. Bele a tojás, vaníliáscukor, cukor, tejföl, és egy kevés tej. Gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát.  A tésztát kétfelé osztottam és kinyújtottam. Az alsó fele ment a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Villával megszurkáltam. Rászórtam egy kevés összetört kekszet, a maradék morzsát pedig a töltelékhez kevertem, hogy a töltelékből szivárgó nedvességet felszívja.  (Én most éppen még a karácsonyról maradt gyömbéres kekszet törtem össze húsklopfolóval, de bármilyen maradék keksz jó.) Az így keletkezett tölteléket az alsó lapra helyeztem, rá a kinyújtott felső lapot. Erre villával rácsokat húztam díszítésképpen, a maradék felvert tojással megkentem, és a forró sütőben körülbelül félóra alatt készre sütöttem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése