Hozzá pedig egy kis történet Japánból. Ha ott elmegyünk valahová kirándulni, egyben biztosak lehetünk: szoba étterem mindig lesz az adott helyen. Ez az egyik legolcsóbb és legnépszerűbb étel ott. Ha már Japán, akkor azt is meg kell említeni, hogy ott minden tájegység híres valamiről. Az emberek fejében megvan, ha Oszaka, akkor takojakit kell enni, ha Szendai, akkor grillezett marhanyelvet, ha Hiroshima, akkor káposztás okonomijakit, ha Miyajima, akkor osztrigát, ha Nagano, akkor szobát. Természetesen máshol is vannak olyan eldugott szoba éttermek, amiről minden tudja, hogy "híres", és természetesen ha a környéken jár, akkor oda áramlanak. Amikor rákérdezünk, hogy miért híres, a legöbbször nem tudják megmondani. De híres és mennek.
A lényeg a lényeg, hogy a japánok nem tudják megunni a szobát. Még akkor sem, ha a híres Fuji-közeli fürdőhelyre, Hakonéba érve este 6 után már csak szoba éttermeket találnak nyitva a városkában. Még akkor sem, ha délben is azt ettek. Nálam azért ez már picit sok egy napra, de ilyenkor segítségünkre siet a sült szoba, mert ez tulajdonképpen nem is a hagyományos hajdinás, teljes kiőrlésű tésztából készül, hanem egy kínai stílusú világosabb tészta az alapja. Én viszont most a japán tésztából készítettem el, mert ez volt itthon. Az elkészítési mód változatlan.
Hozzávalók (4 személyre):
2 adag szoba tészta (ha lehet, csúka (chuka) szoba legyen)
150 g vékonyra szeletelt sertéshús (comb)
5 g szárított szakura rák (vagy 10 dkg garnélarák)
3 nagy káposztalevél
100 g babcsíra
1 kisebb répa
1 nagy fafül gomba (ha szárított fafül gombánk van, akkor egy maréknyi, forró vízbe beáztatva)
2 ek étolaj
só, bors ízlés szerint
A szószhoz:
1 ek oyster (osztriga) szósz - (keleti boltokban, hipermarketekben kapható)
2 tk Worcester szósz
1 tk szójaszósz
2 ek főzőszaké
egy csipet só, és bors ízlés szerint
A tálaláshoz:
pácolt gyömbér, esetleg apróra vágott nori (alga)
Elkészítés:
A húst 2-3 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A káposztaleveleket 1 cm-es kockákra aprítjuk. A répát megmossuk, hámozzuk, és vékony kis hasábokra vágjuk (kb. 1-2 mm). A fafül gombát áztassuk be, majd ha már megduzzadt, vágjuk csíkokra. A babcsírát mossuk meg, csöpögtessük le.
A tésztát forrásban lévő vízben kifőzzük (kb. 5 perc), hideg vízben átmossuk, lecsöpögtetjük.
Egy vastag aljú serpenyőben melegítsük fel az olajat, majd dobjuk rá a sertéshúst. Amint megsült, a káposztát, a csírát, a répát, a fafülgombát, és gyors tűzön süssük meg őket. Hozzáadjuk a tésztát, megkavarjuk. Hozzáadjuk a szakura rákot (vagy a garnélarákot).
A szósz összetevőit még a sülés alatt összekeverjük, és a rákkal együtt ráöntjük a tésztára. Egy-két perc alatt el is készül.
Porciózzuk ki tányérokra. Mindegyik tetejére tegyünk egy egy adag savanyított gyömbért és apróra vágott norit.
Megjegyzés:
A képen talán látszik, hogy én ez alkalommal szusi-gyömbérrel díszítettem, mert csak az volt itthon. Ha valaki célirányosan csak ezért vesz gyömbért, akkor inkább az ennél sötétebb színű, apró hasábokra vágott verziót válassza.
Tipp:
- Még finomabb lesz az étel, ha a kifőtt szobát előbb barnára sütjük, és csak ezután adjuk hozzá az ételhez a fent leírt időpontban.
- Japánban is haladnak a korral, és sok étteremben kínálnak majonézt is hozzá a hagyományos díszítőelemek, fűszerek mellett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése