Ha japán étel, akkor szusi. Sokaknak legalábbis ez ugrik be először. Ez rendben is van, de egy átlagos japán egy átlagos hétköznap általában nem szusit eszik szusival, amit aztán leöblít egy kis szakéval. Vagy a feleség/anyuka elkészíti a bentó dobozt a családnak, és délben ezt eszik meg hidegen, vagy felmelegítve. Vagy az apuka az ebédszünetben kiszalad egy olcsó tésztás étterembe. Vagy a kínai eredetű ráment eszi, vagy a vastagabb fehér tésztát, az udont, a cérnametéltszerű szóment, vagy pedig a teljes kiőrlésű lisztből készült szobát. Általában egy étterem csak az egyik tésztaféleséget kínálja, abból viszont rengeteg fajtát.
Én most csak a szobáról fogok ebben a bejegyzésben szólni. Ahogy írtam, ez a tésztaféle teljes kiőrlésű lisztből készül, alakra pedig talán a mi cérnametéltünkre hasonlít. Csak egészségesebb. Alacsony kalóratartalmú, magas protein- és ásványianyag tartalmú, E vitaminban gazdag. Szokták levesbe tenni, vagy kifőzni, megsütni, és zöldségekkel, kisrákkal átforgatva, gyömbérrel tálalni (yakiszoba). Én most a legegyszerűbb elkészítési módot emelem ki, mert egy egyszerű, de nagyszerű ételről van szó. Talán ebben a formában a legfonosabb, hogy jó minőségű tésztát szerezzünk be hozzá.
A zaruszoba kifejezés arra utal, hogy a tésztát egy bambuszszűrőn tálalják hagyományosan, hogy lecsöpögjön róla minden folyadék. Sajnos nekem ez nincs itthon, ezért tányéron szolgáltam fel, de a recept többi része híven követi kedvenc japán szakácskönyvem utasításait.
Hozzávalók:
300 g szárított szoba tészta
1/4 csésze mirin (édeskés rizsborszerűség főzéshez)
1 csésze alaplé (pl. maradék húslevesből)
1/4 csésze szójaszósz
A tálaláshoz:
1 kis csokor zöldhagymaszár
nori csíkokra vágva (elhagyható)
wasabi (ízlés szerint)
egy kb. 4 cm-es darab jégcsapretekből apróra reszelve
Elkészítés:
A szósszal kezdjük. Először a mirint egy lábasban feltesszük főni. Amikor forr, hozzáadjuk az alaplevet, szójaszószt. Egy percet forraljuk, és levesszük a tűzről, kihűtjük. Kis mély tányérkában mindenkinek egy kanállal merünk belőle.
Ezután elrendezzük a tálaláshoz szükséges kis köreteket lehetőleg mindenkinek egy külön tányérkában. A jégcsapretket lereszeljük, a hagymaszárat vékonyan, átlós szeletekre vágjuk. Mindegyiket a tányérkára halmozzuk, mellényomunk egy kevés wasabit.
A szoba főzéséhez felteszünk egy lábasban vizet forrni. Ha felforrt, beletesszük a tésztát, kb. 6-7 perc alatt készre főzzük. Leöntjük róla a főzővizet, és hideg folyóvízben kicsit átdörzsölve, mintha ruhát mosnánk, leöblítjük. Alaposan lecsöpögtetjük. Bambuszszűrőn vagy tányéron tálaljuk. Ha van otthon norink, pár vékony csíkot vágjunk belőle és szórjuk a tészta tetejére. Pálcikával esszük úgy, hogy egy adag tésztára teszünk egy pötty wasabit, vagy retket, és ezt egy pillanatra a szószba mártjuk és már ehetjük. Ezt a mozdulatsort ismételjük, amíg el nem fogy az étel az asztalunkról. A hagymaszárat érdemes beleönteni a szószba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése