2014. április 25., péntek

Svéd rákos, tejszínes lazacleves

A külföldi életet otthon sokan úgy képzelik el, hogy itt minden szép és jó, a kerítés kolbászból van, a nap mindig süt. Természetesen valóban sok jó dolog is ér bennünket külföldön, de vannak a kinti életnek árnyoldalai is. Például az, hogy körülöttünk hiányzik az állandóság, a minket körülvevő emberek mindig változnak. Vagy a vízum jár le, vagy a munkaszerződés, vagy mi költözünk, vagy ők költöznek. Bárhogy is, a búcsú mindig nehéz, különösen, ha időköben közeli barátokká váltunk. Ilyenkor különösen felértékelődik egy-egy búcsúvacsora értéke. Legutóbb például egy Svédországban élő, és oda visszatérő kedves ismerősünk hívott meg néhányunkat, és nyűgözött le ezzel a nagyon gyors és nagyon finom levessel.

Hozzávalók:
35 dkg apró újkrumpli
20 dkg lazac
20 dkg garnélarák
1 nagy répa
1 nagy petrezselyemgyökér
2 ek vaj
1 közepes hagyma
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
2,5 dl hal alaplé (esetleg csirke vagy zöldség alaplé is jó)
2 dl tejszín
2,5 dl száraz fehérbor
2 ek aprított friss kakukkfű
2 ek friss bazsalikom
1 ek paradicsompüré (elmaradhat)
2 csipet sáfrány
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
Forrásban lévő sós vízben főzzük meg az újkrumplit, majd csöpögtessük le, és tegyük félre.  A répát és a petrezselymet vágjuk zsüliennre.  A vajat egy nagy lábasban olvasszuk fel, adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, és dinszteljük meg. Adjuk hozzá a paradicsompürét és a répát, petrezselyemgyökeret, keverjük el egyenletesen. Adjuk hozzá a friss fűszernövényeket, az alaplevet, fehérbort, majd a sáfrányt, és forraljuk fel. A lazacot vágjuk egy cm-es kis darabkákra, és a rákokkal együtt rakjuk a levesbe. A tejszínbe keverjünk egy keveset a forró levesből, majd habarjuk bele. A hőmérékletet alacsonyabbra véve még 5 percig főzzük, bele a krumpli, és már tálalhatjuk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése