A változatosság kedvéért a napokban laktózintoleranciában szenvedő vendégünk volt vacsorára, és eszerint kellett alakítani a menüsort. Előételnek egyszerű zöldségek voltak mártogatós krémmel. Főételnek tengeri herkentyűs rizottó készült, és desszertnek pedig mascarponés erdei gyümölcsös pohárkrém. Én még egy év alatt is óriási előrelépést vettem észre a boltok laktózmentes kínálatában. Míg tavaly utána kellett kérdezni, hol találok ilyen termékeket, az idén már egy egész szekciót alakítottak ki nekik feltűnő helyen, ahol a különböző speciális joghurtoktól, sajtoktól kezdve minden megtalálható. Még laktózmentes mascarpone is.
Annyi különbséget vettem észre a normál mascarponéhoz képest, hogy a laktózmentes verzió szerintem sokkal keményebb. Egy normál joghurtos-mascarponés krém receptemet szerettem volna megvalósítani, amihez még zselatint is kell rakni, hogy picit keményebb legyen az állaga. Ehhez képest a laktózmentes termék olyan kemény volt, hogy alig tudtam fakanállal megkavarni, szóval a zselatint szépen visszacsomagoltam, és úgy gondoltam, hogy helyette inkább lágyításra lenne itt szükség, ezért a tiramisuhoz hasonló módon, tojással próbálkoztam. No meg még egy kis konyakkal, hogy különlegesebb ízhatást érjek el.
Hozzávalók (4 személyre):
400 g laktózmentes mascarpone
porcukor ízlés szerint
1 vaniliáscukor
6 ek konyak
2 tojás
20 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott is jó)
2 ek cukor
1 fahéjrúd
A díszítéshez: roletti
Elkészítés:
Először a gyümölcsszószt készítem elő. Ehhez egy lábasban felteszem főni az erdei gyümölcsöket, hozzá egy pár kanál vizet, a cukrot és egy fahéjrudat. Amint egyet rottyant, már vehetem is le, kész a szószunk.
A krémhez a mascarponét egy nagy tálba teszem, belekverem a porcukrot, a vaniliáscukrot, a konyakot és a tojások sárgáját. A tojások fehérjét kemény habbá verem, és lazán a mascarponés masszához keverem. Egy üvegpohárban tálalom. Alulra gyümölcsszósz kerül, rá a krém, és ismét gyümölcs. Rolettivel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése