Korábbi bejegyzéseimben már volt arról szó, hogy egyre szaporodnak a környezetünkben az olyan ismerősök, akik valamire allergiások, vagy egy-egy betegség miatt már nem tudnak bizonyos élelmiszereket fogyasztani. A korábbi gluténérzékeny, csonthéjas gyümölcsökre allergiás, cukorbeteg ismerősök mellé csatlakozott egy laktózérzékeny is. Én nagyon hálás vagyok a sorsnak azért, mert csak időnként, vendéglátóként kell elgondolkoznom azon, hogy vajon mit is főzzek ezeknek a vendégeknek. De nekik sajnos az egész életüket át kell alakítani emiatt.
Öröm az ürömben, hogy egyre több laktózmentes termék kapható már a boltokban, és aki alapból szereti a tejtermékeket, annak sem kell lemondani róluk. Az illetékesek természetesen az ízek közötti különbségekről biztos többet tudnának mesélni. Én állagban tapasztaltam eltérést, például a laktózmentes ételsorom desszertjénél.
A mai receptemben található rizottót sokkal egyszerűbben varázsoltam laktózmentessé. Vaj helyett egyszerűen margarint használtam. Mivel tengeri herkenytyűs ételről van szó, ehhez nem illik a parmezán sem, tehát annak a helyettesítésén nem is kellett gondolkodni. Az alaprecept egyébként Gordon Ramsay seafood risottoja alapján készült, azzal a különbséggel, hogy én sajnos nem tudtam friss tengeri herkentyűket beszerezni, így jobb híján fagyaszottból készült.
Hozzávalók (kb. 4 személyre):
250 g fagyasztott vegyes tengeri herkentyű
100 g fagyasztott garnélarák
3 dl száraz fehérbor
6 dl hal vagy csirke alaplé (de maradék húleves is jó, bármi, csak lehetőleg ne kockaleves legyen)
2 ek olivaolaj
4 dkg margarin
1 salotta hagyma
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kisebb édeskömény apróra vágva (elmaradhat)
200 g rizottó rizs
1 citrom reszelt héja
tengeri só
frissen őrölt bors
1 nagy csokor petrezselyemzöld a tálaláshoz.
Elkészítés:
A tengeri herkenyűket a rákot is beleértve néhány óra alatt kiolvasztjuk, félretesszük. Az olivaolajat és a margarin felét egy mély serpenyőben felmelegítjük. Beledobjuk az édesköményt, fokhagymát, és addig dinszteljük, amíg megpuhul, de nem barnul be. Hozzáöntjök a rizst, jól elkavarjuk és addig kavargatjuk, amíg átlátszó nem lesz. Ekkor hozzáöntünk 1 dl bort, hagyjuk bugyogni. Amikor felitta a bort, akkor egy nagy merőkanálnyit adjunk hozzá az alapléből. Amint felszívta, megint jöhet hozzá bor. Felváltva adunk hozzá hol a borból, hol az alapléből, de mindig csak keveset, és mindig csak akkor, ha már a rizs felvette a folyadékot. Közben ellenőrizzük. Ha a rizs már puha, akkor kész is, így lehet, nem lesz szükség az összes alaplére.
A tengeri herkentyűket belekerverjük a puha rizsbe, még 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a maradék margarint, és már kész is. Levesszük a tűzről, és még pár percit állni hagyjuk. Tálaláskor friss aprított petrezselyemzölddel hintjük meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése