2014. április 18., péntek

Rebarbarás-almás morzsa (crumble)

Angliában nagy divat a már megunt dolgokat jótékonysági boltba bevinni, vagy például a tavaszi nagytakarításkor a megunt könyveket, tányérokat egyszerűen a ház elé kitenni egy felirattal, hogy bárki viheti. Ezt nagyszerű dolognak tartom, hiszen így két legyet üthetünk egy csapásra: valakinek örömet szerezhetünk, és a környezetünkért is sokat teszünk, mert nem a kukában köt ki valami, ami még tökéletesen használható. A rengeteg költözésünk alkalmával amit csak lehetetett, én is elajándékoztam, mert minél kevesebb dolgot viszünk magunkkal, annál könnyebb lebonyolítani a költözést.

De hogy jön az újrahasznosítás a receptekhez? Úgy, hogy egy séta után hazafelé ballagva az utcánkban lakó apácák háza elé kirakott láda almának köszönhettem, hogy megismerkedtem az almás morzsával (apple crumble). Egy barátnőmmel sétáltunk, amikor felfigyeltünk a ládára a felirattal. Épp volt is nálunk egy szatyor, amit teleszedtünk. Nem olyan alma volt, amit magában enni túl jó lett volna, de a barátnőm megismeretett ezzel a recepttel, így félóra alatt mégis pompás desszertet dobtunk össze belőle.

Azóta már sokszor készítettem, és időnként variálom, hogy ne legyen unalmas. A morzsába időnként teszek maradék darát mandulát vagy diót, kókuszreszeléket, az alma mellé vagy helyett mehet bele más gyümölcs is. Mivel most a rebarbarának van szezonja, ez került mellé. Igaz, a rebarbara egy zöldségféle, de többnyire édességekhez szokták használni.


Hozzávalók:
3-4 nagyobb alma
6-7 szál rebarbara
20 dkg liszt
3+2 ek cukor
10+2,5 dkg vaj
fahéj (ízlés szerint)

A tálaláshoz:
tejföl, créme freche, görög joghurt vagy vaníliasodó

Elkészítés:
Egy tűzálló tálat kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra. Az almát és a rebarbarát alaposan megmossuk. Az almát meghámozzuk, szeletekre vágva a a tűzálló tálba helyezzük. A rebarbarát vékony szeletekre vágjuk, szintén a tűzálló tálba helyezzük. Megszórjuk 3 evőkanál cukorral, és ízlés  szerint fahéjjal, picit összekeverjük.

Egy nagy tálban a lisztet és a vajat összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a maradék cukrot. Ezt a morzsás egyveleget a gyümölcsök tetejére szórjuk, a tetejére pedig még 2,5 vajból kis forgácsokat vágunk. 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha megbarnult a teteje.

Egy kanál tejföllel vagy créme freche-sel tálaljuk. Egy gőzölgő, forró teával a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése