Amióta külföldön élek, azóta értékelem csak igazán, hogy milyen jó dolgom volt otthon, amikor családunk lelkes horgász tagja biztosította számunkra az állandó ellátmányt különböző édesvízi halakból. Közismert, hogy a magyarok többsége nagyon ritkán fogyaszt halakat. Nos, mi erre jó ellenpélda voltunk, mert nálunk állandóan az étlapon volt a halászlé, rácponty, sült keszeg, fokhagymás csuka, süllő vajas mártásban, vagy rántva. Attól függően, hogy éppen milyen fogás volt. Mostanában viszont sajnos már csak hallomásból ismerem édesanyám újításait: a hallevest, halkocsonyát és egyebeket.
Mostanában mindig olyan országban éltem, élek, ahol édesvízi halakat csak elvétve kapni. Talán ennek is tudható be, hogy a tapasztalataink szerint a külföldiek ezeket nem is annyira szeretik. Pedig ha jól vannak elkészítve, nagyon finomak tudnak ám lenni. Szerencsére nemrég kaptam a piacon a halasnál süllőt, ami szerintem a legfinomabb édesvízi hal. Nem szálkás, omlós fehér húsa pedig szinte omlik a szájban. Az alábbi módon készítettem belőle gyors és ízletes vasárnapi ebédet:
Hozzávalók (2 személyre):
30 dkg süllő
1 ek vaj a sütéshez
1 csokor friss peterzselyem
só ízlés szerint
A körethez:
4 krumpli
2 cékla
1 lilahagyma
1 répa
friss fűszernövények: bazsalikom, oregánó, rozmaring vegyesen
1 ek olivaolaj
só ízlés szerint
Elkészítés:
A zöldségeket megmosom, meghámozom. Ha a krumpli vékony héjú, elég csak megmosni. Mindent kockára vágok. Egy serpenyőbe egy evőkanál olivaolajat teszek. Beleforgatom a zöldségeket, megszórom a friss fűszerekkel. Alufóliával lefedve 200 ºC-on addig sütöm, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor leveszem a fóliát róla és még 10 percig pirítom.
A halat megmosom, papírtörlővel megszárítom. Egy serpenyőben vajat melegítek, amikor forró, rádobom a halat, és a bőrös felével lefelé kezdve mindkét oldalát kb. 2-2 percig sütöm. Tálaláskor megszórom friss petrezselyemmel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése