2014. március 21., péntek

Süllő sült zöldségekkel

Amióta külföldön élek, azóta értékelem csak igazán, hogy milyen jó dolgom volt otthon, amikor családunk lelkes horgász tagja biztosította számunkra az állandó ellátmányt különböző édesvízi halakból. Közismert, hogy a magyarok többsége nagyon ritkán fogyaszt halakat. Nos, mi erre jó ellenpélda voltunk, mert nálunk állandóan az étlapon volt a halászlé, rácponty, sült keszeg, fokhagymás csuka, süllő vajas mártásban, vagy rántva. Attól függően, hogy éppen milyen fogás volt. Mostanában viszont sajnos már csak hallomásból ismerem édesanyám újításait: a hallevest, halkocsonyát és egyebeket.

Mostanában mindig olyan országban éltem, élek, ahol édesvízi halakat csak elvétve kapni.  Talán ennek is tudható be, hogy a tapasztalataink szerint a külföldiek ezeket nem is annyira szeretik. Pedig ha jól vannak elkészítve, nagyon finomak tudnak ám lenni. Szerencsére nemrég kaptam a piacon a halasnál süllőt, ami szerintem a legfinomabb édesvízi hal.  Nem szálkás, omlós fehér húsa pedig szinte omlik a szájban.  Az alábbi módon készítettem belőle gyors és ízletes vasárnapi ebédet:

Hozzávalók (2 személyre):
30 dkg süllő
1 ek vaj a sütéshez
1 csokor friss peterzselyem
só ízlés szerint

A körethez:
4 krumpli
2 cékla
1 lilahagyma
1 répa
friss fűszernövények: bazsalikom, oregánó, rozmaring vegyesen
1 ek olivaolaj
só ízlés szerint

Elkészítés:
A zöldségeket megmosom, meghámozom. Ha a krumpli vékony héjú, elég csak megmosni.  Mindent kockára vágok. Egy serpenyőbe egy evőkanál olivaolajat teszek. Beleforgatom a zöldségeket, megszórom a friss fűszerekkel. Alufóliával lefedve 200 ºC-on addig sütöm, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor leveszem a fóliát róla és még 10 percig pirítom.

A halat megmosom, papírtörlővel megszárítom. Egy serpenyőben vajat melegítek, amikor forró, rádobom a halat, és a bőrös felével lefelé kezdve mindkét oldalát kb. 2-2 percig sütöm. Tálaláskor megszórom friss petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése