Ahogy a cím is sejteti, a mai receptem nem tipikusan magyar, de kiválóan illeszkedik a fenti koncepcióba.
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1-2 dkg élesztő
1 dl tej
1 dl víz
1 kk cukor
egy csipet só
A tálaláshoz:
5-10 dkg olvaszott vaj
darált mák porcukorral elkeverve (ízlés szerint)
cukrozott darált dió (ízlés szerint)
vagy mindkettő vegyesen
Elkészítés:
A vizet a tejjel elvegyítjük, beleszórjuk a cukrot, meglangyosítjuk, és
belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük
a felfutott élesztőt és a sót. Közepes keménységű tésztát
gyúrunk. Letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor kész, egy evőkanállal kis galuskákat szaggatunk belőle. Letakarva újra kelesztjük. A megkelt tésztát pedig lyukacsos párolóedényben kb. 7 perc alatt meggőzöljük. A kész gombócot/galuskát egy nagy tálba tesszük, amibe előzőleg olvasztott vajat tettünk. Jól belehempergetjük őket, és amíg a többi galuska készen lesz melegen tartjuk. A legjobb nem túl forró sütőben. Amikor elkészült, akkor ki-ki annyi gombócot szed, amennyit szeretne, és ízlés szerint megszórhatja mákkal vagy dióval, még egy kis olvasztott vajat is lehet rá csorgatni.
Tipp:
- Ha nincs otthon lyukas párolóedényünk, nem baj. Ekkor egy lábast feltöltünk vízzel, majd erre dupla gézlapot kötünk, madzaggal megerősítjük. Erre kerülnek majd a gombócok. Ezen kívül még szükség lesz egy pont akkora átmérőjű tálra, mint a lábasunk, hogy ne szálljon ki alatta a gőz. Amint a víz felforrt, elkezd gőzölni, rakhatjuk rá a gombócokat, majd lefedjük a tállal, és 7 perc után ellenőrizzük, megfőttek-e. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy gombócot egyszerűen szétvágunk.
- A fenti gombócot meg lehet még bolondítani úgy, hogy a tésztát kinyújtuk, 5-6 cm-es négyzeteket vágunk belőle, a közepébe egy kávéskanál sűrű, házi szilvalekvárt teszünk, majd gombóccá formázzuk. Az elkészítés további része változatlan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése