2014. március 28., péntek

Cseh gombóc

Egyik tipikus magyar rövidített menüsor, amikor egy gazdag leves után valamilyen erőteljesebb édességet eszünk, ami tulajdonképpen második fogás, de mivel édes, már desszertet sem kell utána enni. Ilyen étel a korábban már említett grízes tészta, de ide sorolhatjuk a túrógombócot, szilvásgombócot, mákos tésztát, máglyarakást és társait. Több étteremben láttam ezeket külön desszertként feltüntetve, de nekem ezek már akár egy normál második fogás után tálalva is túl nehezen mennének le a torkomon.

Ahogy a cím is sejteti, a mai receptem nem tipikusan magyar, de kiválóan illeszkedik a fenti koncepcióba.
Hozzávalók:
 0,5 kg liszt
1-2 dkg élesztő
1 dl tej
1 dl víz
1 kk cukor
egy csipet só

A tálaláshoz:
5-10 dkg olvaszott vaj
darált mák porcukorral elkeverve (ízlés szerint)
cukrozott darált dió (ízlés szerint)
vagy mindkettő vegyesen

Elkészítés:
A vizet a tejjel elvegyítjük, beleszórjuk a cukrot, meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a felfutott élesztőt és a sót. Közepes keménységű tésztát gyúrunk. Letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor kész, egy evőkanállal kis galuskákat szaggatunk belőle. Letakarva újra kelesztjük. A megkelt tésztát pedig lyukacsos párolóedényben kb. 7 perc alatt meggőzöljük. A kész gombócot/galuskát egy nagy tálba tesszük, amibe előzőleg olvasztott vajat tettünk. Jól belehempergetjük őket, és amíg a többi galuska készen lesz melegen tartjuk. A legjobb nem túl forró sütőben. Amikor elkészült, akkor ki-ki annyi gombócot szed, amennyit szeretne, és ízlés szerint megszórhatja mákkal vagy dióval, még egy kis olvasztott vajat is lehet rá csorgatni.

Tipp:
  • Ha nincs otthon lyukas párolóedényünk, nem baj. Ekkor egy lábast feltöltünk vízzel, majd erre dupla gézlapot kötünk, madzaggal megerősítjük. Erre kerülnek majd a gombócok. Ezen kívül még szükség lesz egy pont akkora átmérőjű tálra, mint a lábasunk, hogy ne szálljon ki alatta a gőz. Amint a víz felforrt, elkezd gőzölni, rakhatjuk rá a gombócokat, majd lefedjük a tállal, és 7 perc után ellenőrizzük, megfőttek-e. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy gombócot egyszerűen szétvágunk.
  • A fenti gombócot meg lehet még bolondítani úgy, hogy a tésztát kinyújtuk, 5-6 cm-es négyzeteket vágunk belőle, a közepébe egy kávéskanál sűrű, házi szilvalekvárt teszünk, majd gombóccá formázzuk. Az elkészítés további része változatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése