2014. március 10., hétfő

Bakszakáll leves tökmagolajjal

Ha boltban vagy a piacon újfajta zöldséget vagy gyümölcsöt látok, az elkezdi izgatni a fantáziámat, és előbb utóbb beszerzem, elkészítem. Nemrég volt például a bakszakáll nevű zöldség szezonja. Külsőre talán egy nagyon koszos petrezselyemgyökérre emlékeztet, megpucolva és ízre viszont inkább a spárgára. Hallottam is már, hogy egyesek a szegények spárgájának nevezték régen. De a sok beszédnél talán többet ér egy kép. Így néz ki:


Mivel előre tudtam, hogy a spárgához hasonló ízvilágú zöldségről van szó, elkészíteni is hasonlóan álltam neki. Kezdtem egy krémlevessel. Ebben az egyedüli nehézség a pucolás volt, mert a fekete külső  alatt egy iszonyúan ragadós réteg rejtőzik. Mintha csak csirizzel lenne bekenve, ami aztán sehonnan nem jön le. Ezért a legjobb, ha eldobhatós gumikesztyűben állunk neki a hámozásnak, aminek aztán búcsút is inthetünk.


Hozzávalók (4 személyre):
35-40 dkg bakszakáll hámozva
5 dl zöldség vagy csirke alaplé
2 dl tejszín
bors
tökmagolaj ízlés szerint

Elkészítés:
A bakszakállt meghámozzuk, forrásban levő alaplében feltesszük főni (annyival, ami éppen ellepi). Amikor megpuhult, félretesszük hűlni. Botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt, és alacsony lángon picit összefőzzük (ne forrjon!). Megborsozzuk, és ha kell, sózzuk. Az alaplé önmagában is sós ízű, tehát erre nem biztos, hogy szükség lesz. Azonnal tálaljuk. Ízlés szerint tökmagolajjal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése