2014. július 18., péntek

Szezámos tofu madárbegy salátával

Egyszer régen vettem a nagymamának egy úgynevezett kínai szakácskönyvet. Ez akkor történt, amikor még csak mutatóban sem léteztek kínai kifőzdék, vagy keleti boltok Magyarországon. A szerző hűségesen leírta benne a recepteket, mellé pedig, hogy mit mivel helyettesíthetünk. Akkoriban Magyarországon csak nagyon keveseknek volt fogalma arról, hogy mi is a tofu, ezért ha valaki követte a helyettesítési útmutatót, és tofu helyett sajtot használt, még el is hitethette másokkal, és magával is, hogy ő már evett kínait. Bevallom, én is elhittem volna.

Amióta éltem Japánban, már ilyesmivel nem tudnak becsapni. Nem mondom, hogy tufuszakértő lettem, de bizonyos ételeket, ételsorokat el sem tudok képzelni nélküle. Sajnos Európában még most sem túl nagy a választék jó tofuból, de az egyre szaporodó keleti boltoknak hála, azért már be lehet szerezni. Hipermarketek nemzetközi polcain is felbukkan helyi gyártmány, jobb híján vettem már én is innen, de ezeknek az íze, állaga valahogy nagyon fura. Tehát aki még nem próbálta, és lehetősége van rá, inkább egy speciális távol-keleti élelmiszerboltból származót kóstoljon meg először...másodszor, harmadszor.

Első ránézésre engem is a sajtra emlékeztetett a tofu, és ezért eleinte szokatlan volt az íze. Aztán ahogy ez már lenni szokott, megszerettem. Igaz, ehhez az út nem is a hagyományos szója alapú tofun keresztül vezetett, hanem a gomatofun, ami szezámmagból készül, és nem szójából. De az állaga hasonló, ezért bátrabban kóstoltam meg legközelebb az igazi tofut is.

A mai receptben egy hagyományos tofus ételbe próbáltam a szezám ízét varázsolni. Nem lesz olyan intenzív, mint a gomatofuban, de így sem rossz. Diétás vacsorának, böjt idejére ajánlom ezt az egyszerű receptet.

Hozzávalók (2 személyre):
300 g keményebb típusú tofu
2 evőkanál szezámmag
1 ek olaj a sütéshez

retek
madárbegy saláta
koktéparadicsom
répa
1 ek. olivaolaj, 1 ek rizsecet, 1 ek szójaszósz

Elkészítés:
A salátához összevágjuk a zöldségeket, a répát kicsit megpároljuk. A szósz alapanyagait összerázzuk, a salátával elkeverjük.

A tofut kibontás után alaposan lecsöpögtetjük, kétfelé vágjuk. Belehempergetjük a szezámmagba, majd forró olajban mindkét oldalát kisütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése