Most a feltét is vegetáriánus lett, mert volt otthon maradék tofum, de természtesen a húsimádók ehetik fasírttal, resztelt májjal, vagy az általuk kedvelt feltéttel, a gluténérzékenyek pedig gluténmentes morzsával, kenyérrel dolgozzanak.
Feltéttel vagy feltét nélkül, egyelőre főzeléket nem mertem egy külföldi vendégemnek sem készíteni. És nem csak azért, mert a főzelék nem egy tipikus vendégváró étel. Szerintem a legtöbben közülük az ilyen állagú zöldségektől hidegrázást kapnak. Azért lehet, egyszer teszek egy próbát. Addig viszont a főzelékimádóknak íme a recept.
Hozzávalók:
1/2 fej kelkáposzta
50 dkg krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 kk köménymag
1 kk majoránna
só
bors
A tofufasírthoz:
1/2 csomag (kb. 10-15 dkg) tofu
1 répa reszelve
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 száraz zsemle vagy 1 szelet száraz kenyér
1 ek szezámmag
késhegynyi szerecsendió
zsemlemorzsa
só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Egy nagy lábasban kevés vizet teszünk fel forrni. Ezalatt a kelkáposztát megmossuk, a torzsáját kivágjuk, a káposztát hosszúkás, vékony csíkokra vágjuk. Ha forr a víz, beledobjuk, megsózzuk, megszóruk köménymaggal, majoránnával. Hozzáadjuk a meghámozott, kisebb darabokra vágott fokhagymát is. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, és ha újraforrt a kelkáposzta, beletesszük. Amikor a krumpli megfőtt, a felét kihalászom belőle, turmixgépben pépesítem, majd a főzeléket besűrítem vele. Amennyiben szükséges, az ízeket még kikerekítem plusz sóval, borssal.
A tofufasírthoz először is a zsemlét beáztatom. A tofut alaposan lecsepegtetem, kinyomom belőle a felesleges folyadékot. Hozzámorzsolom a szintén alaposan kinyomott zsemlét, belereszelem a répát, belenyomom a fokhagymát, beleütök egy tojást, hozzáadom a szezámmagot, fűszereket. Ha túl lágy a massza, akkor öntök még hozzá zsemlemorzsát. Egy edényben felforrósítom az olajat, és először egy gombócot készítek a masszából, próbasütést végzek. Ha szükséges, utánízesítem, vagy teszek még hozzá zsemlemorzsát, ha szétesne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése