2014. július 25., péntek

Karamelltorta

Többször próbálkoztam már tortát sütni, de bevallom - ha ízre jól is sikerültek - a díszítéssel időnként meggyűlt a bajom. Nemrég viszont a testvérem ajánlott egy tortát, amit egyszerű elkészíteni, mégis látványos. Egy szülinapos ismerősömnek sütöttem meg, és szerintem elég jól sikerült...csak nagyon édes lett. Legközelebb a cukor mennyiségét biztosan csökkenteni fogom, egyetemben az egész krém mennyiségével. Az alább leírt krémből viszonylag sok maradt még, ezekből pohárkrémet készítettem. De egy ilyen erőteljes, kalóriadús torta után kinek van még kedve napokon belül ugyanazt az ízt pohárkrémben is megenni... Állítólag a krém fagyasztható, később újra felhasználható, de talán jobb egyszerűen csak kevesebbet készíteni belőle.

Hozzávalók (23 cm-es tortaformához)
A piskótához:
8 tojás
160 g cukor
160 g liszt

A krémhez:
1200 ml tejszín
600 g cukor
320 g fehércsoki

(legközelebb a krémet ezekkel az arányokkal próbálom ki:
900 ml tejszín
400 g cukor
240 g fehércsoki)

A díszétéshez:
100 g étcsoki
pár csepp étolaj

Elkészítés:
A piskótához különválasztom a tojásfehérjét és a sárgáját. A cukor felét a tojássárgával fehéredésig keverem. A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verem, majd ebbe óvatosan beleöntöm a tojássárgás masszát. Hozzászitálom a lisztet és egyenletesen elkeverem, tortaformába öntöm. 160 ºC-os sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm. (Érdemes előző nap elkészíteni, könnyebb vele dolgozni.)

A krémhez a tejszínt felforralom és félreteszem. A cukrot egy nagy edényben folyamatos keverés mellett karamellizálom, majd hozzáöntöm a még mindig forró tejszínt. Leveszem a tűzről és hozzákeverem a fehércsokit. Ha kihűlt, éjszakára a hűtőbe teszem, másnapra besűrűsödik a krém. Ekkor elektromos habverővel kihabosítom, de vigyázat, nehogy túl sokáig verjük, nehogy karamelles vaj legyen belőle krém helyett.

A díszítéshez a csokit gőz fölött egy pár csepp olajjal megolvasztjuk, és sütőpapírra tetszés szerinti mintákat csorgatunk belőle. Kihűtjük.

A torta összeállítása:
A piskótát 3 lapra vágjuk, bőven megkenjük a karamellkrémmel, jusson a tetejére és oldalára is. Villával vagy habkártyával csíkokat húzunk rá, a csokidíszeket egyenletesen elhelyezzük rajta.

Íme egy kis segítség a torta elkészítéséhez egy profitól:

Karamelltorta - Farkas Vilmos - Miele Főzőiskola

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése