2014. július 14., hétfő

Bárányborda vörösboros salotta hagymával és petrezselymes krumplival

A bárányt sokan nem szeretik, így van ez a családunkban is, ezért csak nagyon ritkán készítek.  De nem adom fel. Rájöttem, ha jól fűszerezem, akkor a jellegzetes faggyúíz eltűnik belőle, és
így máris nagyobb sikere van a belőle készült ételnek.


Hozzávalók (2 személyre)
4 szelet bárányborda
fejenként 2-3 krumpli héjában főve + vaj a hempergetéshez
egy csokor petrezselyem
só, bors, paprika, rozmaring, 1 ek olivaolaj a bárány pácolásához
1 ek olivaolaj a sütéshez
15 dkg salottahagyma hámozva
1 ek cukor
2 dl vörösbor
1 ek vaj


Elkészítés: 
A húst éjszakára a fent említett fűszerekkel bepácolom.

Másnap a vörösboros salottával kezdek. A hagymát apróra vágom, és kevés vajon puhára párolom (ne égjen meg). Hozzáadom a cukrot, picit karamellizálom, majd hozzáöntök egy deci vörösbort, és a hőmérsékletet alacsonyra állítva lassan főzni kezdem. Ha elfőtte a levét, akkor  mindig öntök még hozzá bort (esetleg lehet húslevest is). Akkor a legfinomabb, ha szinte lekvár állagúra szétfő.

A krumplit héjában megfőzöm, meghámozom, majd még forrón vajba hempergetem, és megszórom aprított petrezselyemmel. Felhasználásig melegen tartom.

Amikor már majdnem minden elkészült, csak akkor kezdem el sütni a húst forró serpenyőben, olivaolajon. Mindkét oldalát olyan 2-3 percig sütöm. Ha megpirult az oldala, már kész is. Nem baj, ha a belseje még rózsaszín.

Ha elkészült, a krumplival és a salottalekvárral tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése