Egyik új kedvenc zöldségem a mángold. Az íze nagyon hasonlít a spenótéhoz. Külön jó, hogy a szezonja akkor kezdődik, amikor a spenóténak lassan vége van. Még nekem is sok tanulnivalóm van, hogy mi mindent lehet belőle készíteni. Eddig mindig csak a méregzöld leveit használtam fel ilyen-olyan módon, de nemrég olvastam, hogy a vastag szárait is hozzáadhatjuk a megszokott mángoldos ételeinkhez, akár a rebarbarához hasonlóan süteményt is tölthetünk vele vagy szörpöt főzhetünk belőle. Ez utóbbi két felhasználást még nem próbáltam, csak a hagyományosabb elkészítési módjait, mint például mángoldos kosárkát, pitét, gnocchit vagy a mostani mángoldos, fenyőmagos tésztát.
Hozzávalók (2 személyre):1 mángold
250 g tetszés szerinti tészta
1 dl tejszín
3 dkg fenyőmag
4 gerezd fokhagyma
5 dkg frissen reszelt parmezán
1 ek olívaolaj
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztának felteszek egy nagy lábasban vizet főni. Amikor forr, beledobom a tésztát és az előírásoknak megfelelően megfőzöm. Tésztatípustól függ. Én most masnitésztával dolgoztam, amit 10 percig főztem.
Amíg a tészta készül, egy száraz serpenyőben megpirítom a fenyőmagot, félreteszem. Ugyanebben a serpenyőben az öntethez felforrósítom az olívaolajat, hozzáadom a zúzott fokhagymát, a megmosott és csíkokra szeletelt mángoldot, gyorsan hozzáöntöm a tejszínt. Sózom, borsozom. Ha a mángold kissé összeesett, akkor jó. Hogy krémesebb legyen a szószunk, löttyintek még hozzá egy-két merőkanálnyit a tészta főzővizéből. Jól elkeverem, majd hozzáadom a lecsöpögtetett tésztát. Ezzel is elkeverem, majd előmelegített tányérokra kiadagolom. Megszórom a pirított fenyőmaggal, reszelek rá egy kevés (vagy inkább sok) parmezánt és előmelegített tányérokon tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése