Ma egy retró gesztenyetorta recepet fogok megosztani. Ahogy már írtam, gyerekkoromban ez volt a kedvenc tortám, csak az volt a bökkenő, hogy akkor még nem lehetett minden évszakban gesztenyemasszához jutni, és volt, amikor csalódnom kellett és a születésnapomra más ízű tortát kaptam. Ahogy több korábbi bejegyzésemben említettem, itt Németországban meg egyszerűen nincs gesztenyemassza és mindig otthonról kell hozni, vagy amikor vendégek jönnek, akkor tőlük rendelni.
A magyar vendégek azonban elég speciálisak. Kérsz tőlük mondjuk egy kis doboz halászlékockát, kapsz 3 jumbo csomagolásút és 5 évre el vagy látva. Vagy amikor kérdezik, minek örülnénk, megmelítjük a gesztenyepürét és kapunk 2 kilóval. Persze örülünk, szeretjük ezeket az élelmiszereket, de ezektől a túlkapásoktól csak zavarba jövünk és lekötelezve érezzük magunkat. Nem beszélve arról, hogy nincs olyan nagy tároló kapacitásunk itt.
Szerencsére volt itt egy családi születésnap és a hirtelen felgyülemlett gesztenyemassza mennyiség csaknem felét máris fel tudtam használni. Kivételesen abban a helyzetben voltam, hogy nem kellett spórolnom vele, sőt, az eredeti Horváth Ilona recepthez képest több gesztenyét tudtam felhasználni, és még a díszítéshez is gesztenyegolyókat tudtam alkotni.
A krémhez:
65 dkg gesztenyemassza
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1+2 evőkanál rum és tej
2-3 evőkanál kandírozott narancshéj (ízlés szerint)
A piskótához:
6 tojás
15 dkg liszt
12 dkg cukor
6 evőkanál víz
A díszítéshez:
10 dkg gesztenyemassza
1 evőkanál rum
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
1 darabka vaj
1 dl tejszín
Elkészítés:
A piskótához a tojássárgákat a vízzel és a cukorral habosra verem. A tojásfehérjét szintén. A fehérjébe óvatosan beleforgatom a felvert tojássárgát és beleszitálom a lisztet, az egészet óvatosan összekeverem, hogy ne törjön össze, majd 175 fokos sütőben egy 24 cm-es kerek tortaformában készre sütöm. Akkor van kész, ha a tejeje aranybarna, és amikor a kezemmel megnyomom, akkor nem hallok "szisszegő" hangot. Amint megsült, egy rácson kihűtöm.
Ezután a krémhez a gesztenyemasszát lereszelem, a vajat habosra keverem a porcukorral, hozzákeverem a gesztenyéhez. Kevés tejjel és rummal lazítom végül hozzákeverem a kandírozott narancshéjat.
A tortát két lapra vágom. A tölteléket körülbelül 3 részre osztom. Az első része megy a két tortalap közé, a második a tetejére és a harmadik az oldalára.
A díszítéshez a gesztenyemasszát összekeverem a rummal, majd kis golyócskákat formázok belőle, amiket megolvasztott csokiba mártok. Félreteszem őket, hagyom kihűlni, majd a tortán egyenletesen elosztom felvert tejszínpuffokkal egyetemben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése