2015. július 13., hétfő

Huszárcsók

Ezt az aprósüteményt először anyósoméknál ettem, és rögtön kértem is tőle receptet. Ők nagyon büszkék a főzési és sütési tudományukra, és mint jövendőbeli családtagnak, megadták a "titkos családi" receptet. Pár évre rá lapozgattam a Horváth Ilona szakácskönyvet és hoppá. Ott van benne a huszárcsók, és a szintén "titkos családi" bejglirecept. Ugyanazok az összetevők, ugyanaz a szóhasználat. Különös. Lehet, hogy Horváth Ilona is az ő receptjük alapján dolgozott...Vagyis biztosan. De ne is firtassuk, mi volt előbb, a lényeg, hogy a süti nagyon finom, és bármikor, bárkinek készítjük, mindenki szívesen eszik belőle...
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)
20 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja

dió vagy mogyoró vagdalva
tojásfehérje

Elkészítés:
Hideg helyen, hideg kézzel dolgozunk. A dió és tojásfehérje kivételével az alapanyagokat jól összedolgozzuk, pár percet pihentetjük. Hosszú rudat formálunk belőle, 20 db-ra felvágjuk, amikből kis golyócskákat gyúrunk, gyorsan meghempergetjünk enyhén felvert tojásfehérjében, majd a vágott dióban. Sütőlemezre helyezzük, a közepébe vastag nyelű késsel vagy fakanál végével mélyedést készítünk.

Előmelegített sütőben mérskékelt tűzön megsütjük. Kb. félúton a mélyedésekbe még egyszer beleszúrunk a fakanálvéggel.

Amikor kihűlt, savanykás lekvárral megtöltjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése