2015. július 6., hétfő

Boeuf Bourguignon

Erről a mi pörköltünkhöz hasonló francia marhahúsraguról először a Julie és Julia című filmben hallottam. Abban mintegy non plus ultraként beszéltek róla, és nekem ennyi elég is hogy előbb vagy utóbb el akarjam készíteni. Bevallom, az első próbálkozásom nem volt annyira sikeres vele, mert a hús nem volt porhanyós, és vagy a túl sok bortól vagy a gyöngyhagymától, de eléggé savanyú lett. Ehető, de nem az, amit vártam. Egy ilyen kissebb konyhai malőr azonban nem veheti el a kedvemet, sőt, inkább kihívásnak éreztem, hogy csak azért is megcsinálom, és csak azért is jó lesz. Szerencsével is jártam. A titok pedig? Új recept, új vaslábas, és talán az, hogy amint minden a lábasban volt már, pár órára elmentünk sportolni. Amikor hazaértünk isteni illatok és isteni porhanyós hús várt bennünket.
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár kockára vágva
5-6 db salotta hagyma
1 répa
25-30 dkg baconszalonna kockára vágva
20 dkg gomba
4 gerezd fokhagyma
1 ek paradicsompüré
3 dl húsleves alaplé
5 dl száraz vörösbor (eredetileg egy egész üveg kéne bele, ezt csökkentettem)
1 ág kakukkfű
2 babérlevél
3 ek olaj a sütéshez

frissen őrölt bors
aprított petrezselyemzöld (a díszítéshez) elmaradhat

Elkészítés:
A lábasban felforrósítjuk az olajat, majd rádobjuk a húst, a bacont és zsírjára sütjük. A fokhagymát apróra vágjuk, a salottát megpucoljuk, félbevágjuk, a húsra dobjuk. A répát, gombát tisztítjuk, felkockázzuk, a lábasba tesszük. Hozzáadjuk a paradicsompürét és pár percig átpirítjuk. Végül felöntjük a húslevessel és a borral, hozzáadjuk a fűszereket. Ha felforrt, a legalacsonyabb fokozatra állítjuk a gázt, és akár el is mehetünk otthonról, mert pár óra kell, hogy kész legyen. Ha nincs jó vaslábasunk, akkor talán még jobb, ha sütőben, 150 fokon készítjük el. Aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. Köretnek burgonyakrokettet ajánlok hozzá, de hercegnő burgonyával is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése