A napokban nagyon szép sütőtököt láttam a boltban. Még nem tudtam, mit fogok belőle készíteni, de vettem egy kis darabot. Végül vacsorára sonkával, kuszkusszal töltöttem meg, be a sütőbe és egy óra múlva az asztalunkon is gőzölgött ez a finomság.
Hozzávalók (2 személyre):
1 kisebb sütőtök (sonkatök)
1/2 bögre kuszkusz
1 kisebb lilahagyma
egy kisebb maréknyi dió aprítva
3-4 szelet sonka vagy bacon
15 dkg kecskesajt kockára vágva
1 kis csokor turbolya
pár csepp citrom
2 ek olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A tököt megmosom, félbevágom, a magjait eltávolítom, és a maradék húsát kikaparom. Körülbelül egy cm-es fala maradjon. A vágadékokat apró kockákra vágom. A lilahagymát, kecskesajtot, bacont szintúgy. A kuszkuszt ugyanannyi mennyiségűan forró vízzel leöntöm, 10 percet állni hagyom, amíg megszívja magát. Ekkor egy kis olívaolajjal és pár csepp citromlével meglocsolom, sózom, borsozom, majd hozzákeverem az addig felkockázott alapanyagokat és az apróra vágott turbolyát. Ezzel a keverékkel megtöltöm a sütőtököt, még egyszer meglocsolom olívaolajjal és mehet a sütőbe. Alufóliával lefedve 180 fokon kb. egy óráig sütöttem. Félóra elteltével végezzünk tűpróbát. Ha a kés, vagy a tű könnyedén belemegy a tökbe és szép piros a teteje, akkor kész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése