2015. október 30., péntek

Sütőtök ivólé

A következő receptet még a testvéremtől kaptam vagy tíz éve. Akkor lelkesen csináltam többször is egymás után, aztán valahogy feledésbe merült. Most viszont egy Halloween bulira vagyok hivatalos, ahová mindenkinek vinni kell valamit. Szerencsére beöltözni nem kell, azt inkább meghagyjuk a karneválra, amikor nem ijesztően, hanem viccesen kell kinézni. De a bulira visszatérve, először az jutott eszembe, hogy sütőtökös cupcake-et viszek. Aztán sikerült egy jó nagy tököt beszereznem, és rájöttem, valamit még tudok belőle csinálni. Így ugrott be a tudatalattimból az ivólé receptje, amit csak annyiban alakítottam át, hogy tettem hozzá még mézet is és egy késhegynyi gyömbért. Pofonegyszerű, és miután meghámoztuk a tököt, utána már megy, mint a karikacsapás. Még egyelőre a dunsztban csücsülnek az üvegek, remélem, holnap sikert aratok velük.
Hozzávalók (kb. 3 liternyi ivóléhez):
kb. 1,3 kg-nyi sütőtök (hámozva, magok nélkül 1 kg)
1 dkg citromsav
25 dkg cukor
1 evőkanál méz
1 késhegynyi őrölt gyömbér (elhagyható)

Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, a magjait kikaparjuk és a húsát kockákra vágjuk. 1 liter vízben puhára főzzük, kissé hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a citromsavat, a cukrot, a mézet és a gyömbért. Egy liter vízzel hígítjuk és újra felforraljuk.

Eközben az üvegeket alaposan elmossuk, és 100 fokos sütőben 20 percig fertőtlenítjük. Amikor az ivólevünk felforrt, akkor átmerjük az üvegekbe, jól lezárjuk és szárazdunsztban hagyjuk nagyon lassan kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése