A mai saláta annak köszönhető, hogy tabulét akartam a közel-keleti vasárnapi ebédünkhöz készíteni, de a friss alapanyagok közül hirtelen többet sem találtam meg a boltban. Ekkor elkezdtem lapozgani a közel-keleti szakácskönyvemet, amiben ezernyi más salátaötletet is találtam. Ez a fetás petrezselyemsaláta kísértetiesen hasonlít a tabuléhoz, de mégsem ugyanaz. Erről gondoskodik a marinált fetasajt benne, de a pörkölt kesudió is. Én ebben is bulgurt használtam, de a könyv ehhez a salátához történetesen árpagyöngyöt ajánlott. Ilyen kis mennyiséghez én nem akartam bekapcsolni a tűzhelyet, ezért is választottam más alapanyagot, amitől a keleties ízvilág még megmaradt.
Hozzávalók (4 személyre):1 nagy csokor petrezselyemzöld
3-4 nagyobb paradicsom
4 újhagyma apróra karikázva
1 zöldpaprika apró kockákra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
40 g kesudió száraz serpenyőben pirítva, durvára törve
40 g bulgur (vagy ugyanennyi árpagyöngy)
150 g fetasajt
1 kk zaatar fűszerkeverék
1/2 tk coriander egészben kissé megpirítva és mozsárban összetörve
1/4 tk őrölt római kömény
1/2 tk szegfűbors
2 ek citromlé
5,5 evőkanál olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A bulgurt forrásban lévő vízzel leforrázzuk, lefedjük amíg a saláta többi része elkészül (ha árpagyöngyöt használunk, azt 30-35 percig főzzük.)
A fetát durván 2 cm-es darabokra törjük. 1,5 evőkanál olívaolajjal, a zaatarral, a koriandermaggal és a római köménnyel összekeverjük, félretesszük.
Durvára aprítsuk fel a petrezselymet, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, felkarikázott újhagymát, kesudiót, borsot, szegfűborsot, a lecsepegetett bulgurt és a maradék olívaolajat. Tányérokra rendezzük, mindegyik tetejére teszünk egy adagot a marinált fetasajtból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése