A mai receptet egyik kedvenc unokatestvéremnek köszönhetem. Róla azt kell tudni, hogy híresen nem szeret sütni vagy főzni, mert egyszerűen nincs türelme a konyhában pepecselni. Amikor valamilyen alkalomból meg szeretne bennünket vendégelni és azt mondja, hogy most ő fog főzni, akkor rendszerint meghív bennünket egy étterembe. Nemrég mi hívtuk át hozzánk ebédre, és erre megint hallhattuk a már jól megszokott szavakat, hogy a desszertet ő süti. Aha, gondoltuk, biztos talált valami új cukrászdát. A legnagyobb meglepetésünkre azonban tényleg ő sütött, méghozzá egy isteni gesztenyetortát. Addig nem is engedtem el, amíg meg nem adta a receptjét, hogy én is elkészíthessem.
Hozzávalók:
6 tojás
200 g vaj
200 g porcukor
150 g rétesliszt
1/2 csomag sütőpor
250 g gesztenyemassza
1 evőkanál rum
100 g dió vagy mogyoró durvára törve
2 csipet só
1 vaníliáscukor
100 g aszalt gyümölcs (például papaya, szilva, barack)
2 g citromlé a tojásfehérje felveréséhez
A mázhoz:
1 púpos evőkanál kakaó
kb. 100 ml kávé vagy hideg víz
1 evőkanálnyi vaj
Elkészítés:
A sütőt 170 fokra előmelegítem.
A tojássárgáját a cukorral, vaníliáscukorral, sóval és vajjal habosra keverem. Beleöntöm a rumot. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadom. A tojásfehérjét a citromlével habosra verem és óvatosan a tojásos masszához keverem. Végül hozzáadom az aszalt gyümölcsöket és a diót. Kb. egy óra alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e. Ha megsült, rácson hagyom kíhűlni és kakaós mázzal vonom be. A mázhoz a kakaót elkeverem annyi kávéval, hogy egy sűrű pépet kapjak. Ezt egy kisebb lábasban felmelegítem, majd hozzáadom a vajat. Amint elolvad, gyorsan ráöntöm a torta tetejére és egyenletesen elkenem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése