A legtöbb esetben meg sem fordul a fejemben, hogy ezt én is így el tudnám készíteni. Viszont amikor a szufflét sütötte, arra kivételesen azt mondtam, hogy végre valami, amit én is így el tudok készíteni. Talán még jobban is, mert az enyém nem esik általában annyira össze, mire kivisszük az asztalra. Arra, hogy a műsorban hogy is készítették, már nem elékszem pontosan, de az én verzióm kevésbé kacifántos, nem szűröm például a lefőzött masszát. A sajtos szuffé készítésénel említett négy alapszabályt viszont fontos betartani, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
Hozzávalók:
40 g vaj a formák kikenéséhez
100 g cukor
150 ml tej
100 ml tejszín
3 nagy tojássárgája
4 nagy tojásfehérje
15 g búzaliszt
10 g kukoricaliszt
1 nagy narancs leve és lereszelt héja
porcukor a végén a szóráshoz ízlés szerint
Elkészítés:
A szuffléformákat egyenletesen és alaposan kivajazzunk és porcukorral egyenletesen megszórjuk, majd betesszük a hűtőbe felhasználásig.
A szufflé alaphoz egy nehéz aljú serpenyűben kezdjük el felmelegíteni a tejet és a tejszínt, majd még mielőtt forrni kezdene, vegyük le a tűzről. A tojássárgáját a cukor felével verjük fel fehéredésig. A kétféle lisztet szitájuk bele ebbe a masszába és keverjük simára. Lassan adagojuk hozzá a tejszínt kézi habverővel kissé verve. A tálból öntsük vissza az egész masszát a serpenyőbe és folyamatos kavargatás mellett sűrítsük be, majd tegyük félre hűlni. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (nem légkeveréssel).
Egy nagy tálban verjük fel a tojásfehérjét, amikor majdnem kész, csak akkor adagoljuk hozzá a cukor másik felét. A tojásos masszába lassan csöpögtessük bele a kifacsart narancslevet és reszeljük bele a narancs héját. Ezután pedig óvatosan keverjük bele a felvert tojásfehérjehabot is.
A kivajazott formákat 3/4-ig töltsük fel a szuffllémasszával, majd erőteljesen csapjuk az alját a konyhapulthoz, hogy a tészta egyenletesen eloszoljon a formákban. Amint a sütő felforrósodott, már rakom is be őket. Én olyan 17 percig sütöttem, lehet, egy perccel hamarabb is kivehettem volna, mert így picit piros lett a teteje.
A sütési idő mindig a formák nagyságától függ. Iránymutatónak néhány konkrétum a forma átmérője/forma mélysége/sütési hőmérséklet/sütési idejére
- 6 cm/3 cm/180℃ - 10 perc
- 10 cm/4 cm/180℃- 15 perc
- 10 cm/5 cm/170℃- 20 perc
- 15 cm/5 cm/160℃- 25 perc
- 20 cm/5 cm/160℃- 30 perc
A sütőből kivéve |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése