Klasszikus retró sütiket nagyon ritkán szoktam készíteni azon egyszerű oknál fogva, hogy ezek elkészítése időigényes és eleve egy kiscsaládban egy-egy tepsi ilyen sütemény egyszerűen túl nagy adag. Most viszont vendégek kedvéért összeszedtem magam, mert sejtettem, hogy fogják értékelni. Előéltelnek és főételnek villámgyorsan elkészülő fogásokat készítettem, így maradt időm a desszerttel pepecselni.
Hozzávalók:
A tésztához (4 kisebb vagy 3 nagyobb lap):
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál méz
2 tojás
200 g cukor
50 g vaj
400 g liszt
2 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A kakaót a mézzel, a cukorral és a vajjal felolvasztjuk. Ha kicsit hűlt, belekeverjük a tojásokat és a szódabikarbónával elkevert lisztet. A tésztát négyfelé osztjuk. Még melegen dolgozunk vele, mert akkor jobban nyújtható. Ki kell tapasztalni, mikor a legjobb az állaga, mert ha még túl meleg, akkor ragacsos a tészta, ha túl hideg, törik. Lisztezett deszkán nyújtuk ki és egyesével sütjük ki a tésztát 160 ºC-os sütőben. Akkor jó, amikor már nem fényes a teteje. Ez körülbelül 15 perc.
A krémhez:
500 ml tej
4 púpos evőkanál búzadara
200 g cukor
150 g vaj
1 evőkanál vaníliakivonat
A csokimázhoz:
1 púpos evőkanál kakaó
1/2 dl kávé vagy víz
1 evőkanál vaj
A tejből és a búzadarából sűrű pépet főzünk, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliakivonatot. Amikor kihűlt, habosra keverjük a vajjal. Ezzel a krémmel megkenjük a mézes lapokat. A tetejüket lenyomjuk valamilyen nehezékkel (például egy-egy csomag lissztel vagy cukorral). Pár óráig így hagyjuk, hogy összeálljon és a krém megpuhítsa a tésztát. A tetejére a csokimázat öntjük. Ehhez a kakaót csomómentesre keverjük először egy kevés majd a maradék kávéval. Amint felmelegedett, a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat és egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején. Téglalap alakú darabokra vágjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése