Már tíz éve elköltöztünk Japánból, de még mindig vannak olyan élmények, ízek, amikről ennyi idő elteltével is ez az ország jut eszembe. Többek között édeskrumplit is itt ettem először. Persze, amikor a boltban megláttam, először - kis túlzással - azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák. Egy ismerős ismerőse japán nő elhívott bennünket a kiskertjébe zöldséget szedni. Először furcsállottam, hogy mit akarhat. Aztán persze rá kellett jönnöm, hogy ott egy kiskert óriási kiváltságnak számít, és ő egyszerűen csak büszkélkedni akart vele, hogy neki ilyen van, és nem is segíteni hívott el bennünket, hanem azért, hogy magunknak szedjünk, amit akarunk. Többek között édeskrumplit is. A munka után ő maga is készített nekünk kóstolót belőle: kínaiasan, szójával, cukrosan. Nagyon finom volt. A másik japán ismerős is adott tippeket, hogyan lehet még elkészíteni: szeletekre vágni, rájuk pár vajforgácsot tenni, 5 percig mikrózni, és már kész is egy finom vacsora. Ezen felbátorodva, már én is egyre többször vettem ezt a zöldséget, próbáltam recepteket keresni, kísérletezni még ott. Mivel már jó sok éve bukkantam rá erre a receptre, nem tudnám megmondani, hol is találtam. Időről időre elkészítem, néha változtatok rajta ezt-azt, attól függően, milyen fűszernövény vagy sajt van hozzá otthon: most például kecskesajttal és kakukkfűvel készítettem, de ugyanilyen finom feta sajttal is.
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy édeskrumpli (kb. 800 g)
200 g kecskesajt (vagy feta)
2 ág friss kakukkfű
5-6 gerezd fokhagyma héjastól
1 nagy lilahagyma
2 evőkanál olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Az édeskrumplit megpucoljuk, megmossuk és 2 cm-es kockákra vágjuk. Nagy tepsibe rakjuk, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket héjastól, a cikkekre vágott lilahagymát. Megöntözzük olívaolajjal, átforgatjuk benne a zöldségeket, hogy lehetőleg mindenhova jusson egy kis zsiradék. Hozzátesszük a két ág kakukkfüvet és kb. 20-25 perc alatt puhára-ropogósra sütjük. A sütőből kivéve hozzámorzsoljuk a kecskesajtot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése