2015. szeptember 23., szerda

Őszi sütőtökös tészta

Régi vágyam volt egy tésztakészítő gép, amit most meg is kaptam. Nem tudom, hogy a kezdeti lelkesedés után is olyan sűrűn elő fogom-e kapni, de egyelőre élvezem, hogy hamar finom tésztaételeket tudok a családi asztalra varázsolni.

A legutóbb is például kifejezetten feltét ötletem nem volt, körülnéztem a hűtőben, kamrában. Találtam sőtőtököt, szalonnakockákat, tökmagot, egy kevés tejszínt, kecskesajtot....ebből már nem is volt nehéz egy őszi tésztaételt összehozni.

Hozzávalók (4 személyre)
400 g liszt
4 tojás

1 hokkaido tök
15 dkg bacon kocka
1 ek vaj
1 dl tejszín
1 salotta hagyma
1 maréknyi hántolt tökmag
1 csokor petrezselyemzöld
15 dkg kecskesajt szeletekre vágva
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
A tésztához a lisztet a tojásokkal, esetleg kevés vízzel ruganyos tésztává gyúrom, vékonyra nyújtom és vagy géppel vagy kézzel kb. 1 cm-es csíkokra vágom. Egy nagy lábasban vizet teszek fel forrni egy csipet sóval, eközben elkészítem a feltétet.

Ehhez egy nagy serpenyőben felolvasztom a vajat, hozzáadom a bacont, a tökmagot. A sütőtököt meghámozom, vékony szeletekre vágom. Az elkészült bacont és a tökmagot kihalászom a serpenyőből, hogy ropogósak maradjanak. A felesleges zsiradékot leöntöm, és már teszem is bele az apró kockákra vágott salotta hagymát, és amint az megdinsztelődött, a tökszeleteket. Felöntöm a tejszínnel és puhára párolom. Ha elpárolog a folyadék, akkor még a tészta főzővizéből löttyintek hozzá egy merőkanálnyit.

Ha a lábasban a víz lobog, akkor a tésztát gyorsan beleteszem, 2-4 perc alatt készre főzőm, lecsöpögtetem.  Óvatosan összekeverem a tökös feltéttel, majd előmelegített tányérokon tálalom. A tetején szépen elrendezgetem a kecskesajtot, a bacont, a tökmagot és az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Tipp:
Akinek kevés az ideje, kész tagliatelle tésztát is fogyaszthat ezzel a feltéttel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése