Szerencsére az itteni külföldi barátaink nagyon vállalkozószelleműek, és minden újdonságot lelkesen megkósoltnak, amit eléjük rakok. Többször jártak már Magyarországon, az alap ételeinket jól ismerik, ezért mindig töröm a fejem, mit is kínálhatnék nekik, ami magyaros is, de még biztosan nem ettek. Különösen értékelik a házias kajákat, amiket étteremben nem nagyon lehet megtalálni. A szokott csapathoz még jött egy vendégünk, aki gluténérzékeny is volt, ezért ezt is figyelembe kellett vennem a tervezésnél. Minden szempontot figyelembe véve a töltött karalábéra esett a választásom Horváth Ilona receptje alapján. A gluténérzékeny vendégnek egyszerűen csak kihagytam belőle a rántást, nem került nagy fáradtságba két adagot készíteni. A többiek meg élvezhették az eredeti receptet, és nagyon ízlett nekik. (A következő kép még főzés előtt készült természetesen.)
Hozzávalók (6 személyre)
8 kisebb vagy 4 nagyobb karalábé
50 dkg darált sertéshús
10 dkg rizs
1 nagy hagyma apró kockákra vágva
2 ek olaj
1 1/2 dkg liszt (a gluténmentes verziónál ez elmaradhat, esetleg rizsliszttel helyettesíthető)
2 dl tejföl
só, bors ízlés szerint
a díszítéshez petrezselyemzöld
Elkészítés:
A karalábét megtisztítjuk, az ép, fiatal leveleket félretesszük, belsejét karalábéfúróval kivájjuk. Ha nagy karalábénk van, azt először félbe vagy négy felé vágjuk, utána vájjuk ki. A darált húst a rizzsel és a kevés zsiradékon pirított hagymával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Ezzel a töltelékkel a karalábékat megtöltjük, a maradék tölteléket pedig a karalábélevelekbe csavarjuk, hasonlóan, mintha töltött káposztát készítenénk. A leveleket először leforrázzuk, utána könnyebb velük dolgozni.
Egy nagy lábas aljára rakjuk a karalábékból kifúrt darabokat, majd szép sorban a töltött karalábékat, illetve leveleket. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, megsózzuk és fedő alatt lassan főzzük addig, amíg a karalábé puha lesz. A zsiradékból és a lisztből világos rántást készítünk és azzal berántjuk. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel és tejföllel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése