2015. február 16., hétfő

Fűszeres halpogácsa baba ganoush-sal, tabulé salátával és sós citrommal

Ha jól számolom, letelt a beígért öt hét, a január elején eltett citrom savanyúságunk elkészült, itt az idő, hogy adjak egy tippet, hogy többek között mivel is lehet elfogyasztani ezt a számunkra különleges hozzávalót. Amellett, hogy én ettem már patéhoz, sült csirkéhez, számomra talán legjobban a halételekhez passzol. Egy mediterrán jellegű ebédet készítettem: fűszeres halpogácsát, hozzá kétféle salátát. Az egyik a korábban már ismeretetett baba ganoush volt padlizsánból, a másik pedig egy szuperegyszerű közel-keleti petrezselyemsaláta, a tabulé. Ennek elkészítése igazán gyerekjáték. 

A nyáron a 12 éves keresztlányomnak nagy sikerélményt jelentett, amikor az én receptem alapján, de egyedül ilyen különleges dolgot készíthetett az egész családnak. A kertben érett a paradicsom, volt friss menta és petrezselyemzöld. Mivel spontán vacsoráról volt szó, csak azt használtuk, amiből volt otthon készlet.  Egy átlagos magyar családnál ebbe pedig nem tartozik bele sem a gránátalma, sem a bulgur. A problémát úgy hidaltuk át, hogy a gránátalmát egyszerűen kihagytuk a receptből, bulgur helyett pedig hajdinát főztünk hozzá. Ebben a formában gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Fűszeres halpogácsa

Hozzávalók (12 db-hoz)
400 g tőkehal (vagy bármilyen más szálkamentes fehér húsú tengeri hal- fagyasztott is jó)
30 g zsemlemorzsa
1 tojás
20 g kapribogyó aprítva
20 g kapor aprítva
2 újhagyma, finomra vágva
1 citrom reszelt héja
1 ek citromlé
3/4 tk őrölt római kömény
1/2 tk kurkuma
1/2 tk só
1/2 tk őrölt fehérbors

Elkészítés:
A bőr és szálka nélküli halat először vékony csíkokra, majd apró kockákra vágjuk, és egy közepes tálba tesszük. Adjuk hozzá a maradék alapanyagokat és jól keverjük össze. Nedves kézzel gyúrjunk belőle 12 db fasírtot. Egy tálon rendezzük el, fedjük le folpackkal és félórára tegyük a hűtőbe.

Egy vékonyan kiolajozott tepsiben 4-6 perc alatt mindkét oldalán pirosra sütjük. A salátákkal és a sült citrommal még forrón tálaljuk.

Tabulé saláta

Hozzávalók:
75 g bulgur (gluténérzékenyeknek: hajdina)
250 g érett paradicsom
1 kis citrom kifacsart leve
3 ek extra szűz olivaolaj
só és frissen őrölt bors
3 újhagyma
1 csokor friss petrezselyemzöld (kb. 75 g)
1 csokor friss mentalevél (kb. 75 g)
1/2 gránátalma magja a tálaláshoz (elmaradhat)

Elkészítés:
A bulgurt tegyük egy tálba, forraljunk vizet, és öntsük rá, majd fedjük le 10 percre, hogy megszívja magát. Ekkor szűrőn alaposan csöpögtessük le.

A paradicsomot vágjuk apró kockákra, adjuk hozzá a lecsöpögött bulgurt, a citromlevet, az olivaolajat, sót és borsot. Egy villával jól keverjük össze, és picit hagyjuk, hogy a bulgur szívja még fel a paradicsomos, olajos szaftot. Kóstoljuk meg, és még kerekítsük ki az ízeket extra olajjal, citromlével, ha szükségesnek tartjuk.

Ez idő alatt vágjuk finomra az újhagymát, a petrezselymet és a mentát pedig durvára. Ezeket csak tálalás előtt forgassuk bele a salátába, hogy a levelek roppanósak maradjanak. Ha van gránátalmánk, akkor azzal díszítsük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése