2015. február 2., hétfő

Mustáros zellerkrémleves

Ha csak lehet, odafigyelek arra, hogy ne dobjak ki élelmiszert. Amit lehet, átalakítok és más formában elkészítek, vagy későbbre elraktározok. A maradék kenyeret lefagyasztom, jó lesz még pirítósnak, ha már száraz, akkor ledarálom zsemlemorzsának. A maradék krumplipüréből lángos lesz, vagy gnocchi alapanyag, a süteményből kimaradt tojásfehérje megy a fagyasztóba, később kiváló kókuszos keksz vagy macaron lesz belőle. A húslevest leszűröm, kis edényekben lefagyasztom, és később rizottóhoz, krémlevesekhez alapléként felhasználom. Most éppen egy kevés leveszöldségem is maradt még vasárnapról, pontosabban egy nagyobb darab főtt zeller, amiből egy egyszerű krémleves készült jó sok petrezselyemzölddel.
Hozzávalók (2 személyre):
1/4 főtt zeller
2 krumpli
1/2 l csirke vagy zöldség alaplé
1 ek mustár
1 kisebb hagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 dl tejszín
1 ek olaj
1 csipet sáfrány
só, bors

Elkészítés:
Az olajon az apró kockákra vágott hagymát megdinsztelem. A krumplit meghámozom, megmosom, és kockákra vágva a hagymához adom, az egészet felöntöm alaplével, sózom, egy csipet sáfrányt adok hozzá és puhára főzöm. Amikor már majdnem puha, hozzáadom a kockára vágott főtt zellert is. (Ha nyers zellerből főzöm a levest, a krumplival egyidőben kerüljön be a lábasba.) Egyet-kettőt rottyanjon, aztán leveszem a tűzről és félrerakom hűlni egy picit. Hozzáadok egy evőkanál mustárt és botmixerrel pépesítem. Hozzáöntöm a tejszínt, és visszateszem a tűzre, felfőzöm, ha kell igazítok még az ízesítésén. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítem, és pirítóssal vagy camambert sajttal tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése