Egyszerűen nem tudok betelni mostanában a közel-keleti ízekkel. Még a böjti időszakban készítettem el ezt a látványos és nagyon finom mártogatóst. Szinte mindegyik hozzávalót használtam már eddig, a céklából már készült itt a blogon is mártogatós. Viszont a Jeruzsálem szakácskönyv megint megmutatta, hogyha a megszokott alapanyagokat kicsit máshogy fűszerezzük, picit átvariáljuk, egy egészen más ízvilágú ételt kapunk. Számomra ebben az ételben a cékla és a kecskesajt harmóniája okozta az ízrobbanást.
Hozzávalók:
900 g közepes cékla
2 nagy fokhagyma
1 kis chili kimagozva, apróra vágva
250 g görög joghurt
1,5 ek datolya szirup (én ezt juharsziruppal helyettesítettem, a könyv is felajánlotta ezt a lehetőséget)
3 ek olívaolaj + extra, hogy kikerekítsük az ízeket
1 ek za'atar fűszerkeverék (közel-keleti fűszerkeverék: kakukkfű, oregeno, szömörce, egy kevés szezámmag)
1 ek só
A tálaláshoz:
2 újhagyma
15 g mogyoró enyhén összetörve (én tökmagot használtam helyette)
100 g kecskesajt összemorzsolva
Elkészítés:
A sütőt 200ºC-ra melegítjük (légkeveréssel 180Cº).
Mossuk meg a céklát, göngyöljük alufóliába és tegyük be a sütőbe. Kb. egy óra alatt készre sütjük. Amikor a kés hegye könnyen belecsúcsik, akkor kivesszük. Ha kihűlt, meghámozzuk, és nagyobb szeletekre vágjuk. Beletesszük a mixerbe. Hozzáaadjuk a fokhagymát, chilit, joghurtot, és finomra turmixoljuk. Ekkor jöhet hozzá a juharszirup, olívaolaj, za'atar (vagy egyszerűen kakukkfű, oreganó) és 1 evőkanál só.
Egy szép tálban tálaljuk. Megszóruk a tökmaggal, rámorzsoljuk a kecskesajtot és a karikára vágott újhagymát, végül locsoljuk még meg egy kis olívaolajjal. Mi répával, zellerszárral mártogattuk. Pirítóshoz is kiváló.
Tipp: Ha túl lágynak találjuk a masszánkat, keverjünk hozzá egy kis krumplipürét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése