2015. május 18., hétfő

Töltött krumpli

Nemrég maradt héjában főtt krumplim, ami nagyon jól jött, amikor egyszer éhesen jöttem haza. Körülnéztem a hűtőben és a kamrában, hogy mivel lehetne kicsit feldobni, és ez lett belőle. A hozzávalók közül a turbolya ne ijesszen el senkit. Bár nem annyira ismert fűszernövényként, mégsem olyan egzotikus növényről van szó, mint elsőre gondolnánk. Otthon is terem mindenhol, ligetes erdőkben, mezőkön. Mielőtt ennek tudatában voltam, amikor egy korábbi receptemhez volt hozzá szükség, akkor a boltban szárítva vettem meg. Rá pár hétre a zöld fűszernövények között frissen is láttam és vettem. Aztán alaposabban utánanéztem a neten, már tudtam, hogy néz ki, mit kell keresni, és mit ad Isten, a legközelebbi biciklitúrán egy pad mellett mi termett éppen... Igen, turbolya. Szedtünk is egy jó csokorra valót, a biztonság kedvéért azért lefénykézetük, és itthon összehasonlítottuk a képeket. Stimmelt. Segítségként annyit olvastam még a turbolya pontosabb meghatározásához a neten, hogy míg a hozzá hasonló mérgező növényeknek kifejezetten kellemetlen a szaguk, a turbolya levelét megdörzsölve ánizsra emlékeztető illatot fogunk érezni. Bevallom, én ilyesmit nem éreztem, de kellemetlen szagot sem, ezért voltunk olyan bátrak, hogy meg mertük enni. A friss szedésből akkor saláta készült, még azelőtt viszont a töltött krumpliba is jutott (szárított).


Hozzávalók (fejenként)
2 héjában főtt krumpli
2 ek túró
1 kk mustár
1/2 chilipaprika apróra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk turbolya (vagy szárított petrezselyemzöld)
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
A megfőtt krumplit félbevábom, a közepét óvatosan kivájom és egy nagy tálba teszem és villával szétnyomom. Hozzáadom a többi hozzávalót, jól összekeverem, és visszatöltöm a krumplikba. 180 ºC-os sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése