Ennek a receptnek az írásához szomorúan fogok hozzá, mert sajnos, akitől kaptam, már nem él. Japánban ismerkedtünk meg egy argentín-perui párral, és ahogy az már szokás, kölcsönösen meghívtuk egymást enni. Arra már nem emlékszem, hogy mi mit adtunk nekik, de arra igen, hogy ők a két nemzet ételeiből egy nagyon kiváló összeállítást kínáltak nekünk. Volt az asztalon empanadas (argentín húsos táska), saláták, és ami a legemlékezetesebb, a huancaina szósz, ami az egyik legismertebb perui étel. Pofonegyszerű az elkészítése, de közben eszméletlenül finom: egy sárgachili szószt kell készítenünk és ezt főtt krumplival, főtt tojással tálalni. Ennyi!
Miután náluk jártunk, nagyon sokszor elkészítettem magam is, de utána elköltöztünk, nem ismertem dél-amerikai élelmiszerboltot, és valahogy feledésbe merült a recept. Ráadásul úgy emlékeztem, csakis sárga-chili paszta jó az elkészítéséhez. Aztán mostanában a kezembe került újra, és ráébredtem, hogy dehogyis, ha van sárga chilim egészben, azt ugyanúgy használhatom hozzá. Ennek a beszerzése már sokkal egyszerűbbnek tűnt. Be is szereztem, és újra elkészítettem. Sajnos az állagára már nem emlékeztem pontosan, és amikor már tálaltam volna, észrevettem, hogy bizony kicsit túl sok kekszet tettem bele, emiatt kicsit sűrűbb és göcsörtösebb lett a kelleténél. A chilit viszont legközelebb kicsit mértékletesebben fogom adagolni, mert ettől most szinte tüzet lehetett okádni. De annyi biztos, máskor is fogok még ilyet készíteni.
Hozzávalók:
2-3 db sárga chili apróra vágva (vagy 2-3 ek sárga chili paszta)
1/2 csésze sűrített tej
250 g friss sajt vagy feta (esetleg krémesebb túró)
2 db kréker sós keksz apróra törve
1/4 csésze olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hozzávalókat jól elkeverjük. Ha sok a tej, akkor több kekszet rakjunk bele, ha túl híg, több kekszet. Csak vigyázzunk arra, hogy amíg áll a krém, addig tovább szívja magába a nedvességet a keksz, ezért csak óvatosan adagoljuk hozzá, nehogy olyan sűrű legyen, mint az én krémem a képen.
Szeletekre vágott héjában főtt krumplival és karikára vágott főtt tojással tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése