2015. május 11., hétfő

Árpagyöngy rizottó grillezett makrélával és sós citrommal

Mostanra az otthoniak is kezdik megszokni, milyen az élet, ha a boltok vasárnap nem nyitnak ki. Mi már évek óta olyan országban élünk, ahol vasárnap semmi sincs nyitva. Tapasztalatból mondom, hogy meg lehet szokni. Akkor van egyedül gond, amikor kigondolok egy szuper új ételt a hétvégére, aztán az egyik fő alapanyagot elfelejtem megvenni. Most is valahogy így jártam. Hú, milyen különleges is lesz ez az árpagyönggyel készített rizottó. Már előre éreztem az ízeket a számban. Aztán valahogy beugrott, hogy mintha nem láttam volna fetasajtot a hűtőben. Talán nemcsak elfelejtettem venni? Sajnos igen. Ez pedig nem olyan élelmiszer, amit mondjuk a szomszédtól lehetne kérni vész esetén. Kínomban egy krémsajtdarabkát biggyesztettem a tetejére. Így is jó volt, de hiányzott a feta íze. Na, majd legközelebb! Most viszont így nézett ki:
Hozzávalók (4 személyre)
200 g árpagyöngy (gersli)
30 g vaj
90 ml olívaolaj
2 kis zellerszár apró kockákra vágva
2 kis salotta hagyma apró kockákra vágva
4 gerezd fokhagyma lelapítva, apróra vágva
4 ág kakukkfű
1/2 tk paprikakrém
1 babérlevél
1/2 citrom héja (kb. 4 csíkot vágjunk ki belőle)
1/4 tk chili por
400 g konzerv aprított paradicsom
1 l zöldség alaplé (vagy 700 ml alaplé és 300 ml paradicsomlé)
1 ek köménymag
300 g feta kb. 2 cm-es darabokra törve
1 ek friss oregánó levél
só ízlés szerint

Makréla (fejenként kb. egy darab, attól függ, mekkora)

bors

Elkészítés:
Az árpagyöngyöt hideg vízben jól megmossuk, lecsöpögtetjük.
A vajat egy mély serpenyőben 2 evőkanál olívaolajjal megmelegítjük. Hozzáadjuk a zellerszárat, hagymát és a fokhagymát. Alacsony hőmérsékleten megdinszteljük. Ekkor jöhet bele az árpagyöngy, citromhéj, chili, kakukkfű, paprikakrém, babérlevél, paradicsomkonzerv, 1/2 tk só és az alaplé. Igen, minden egyszerre, nem úgy, mint egy klasszikus rizottónál! Kavarjuk jól össze, forraljuk fel, majd mérsékelt hőmérsékleten, időnként megkeverve 45 perc alatt főzzük készre.

Ez idő alatt a köménymagot száraz serpenyőben pirítsuk meg, mozsárban picit törjük össze. A maradék olívaolajjal és a fetával villával forgassuk össze.

Amíg fő a rizottó, addig elkészítjük a halakat is. Alaposan megmossuk őket, sózzuk, borsozzuk, és a sütőben olyan 15-20 perc alatt meggrillezzük. Félidőben megfordítjuk.

Amint kész a rizottó, osszuk szét rizses tányérokba és a tetején helyezzük el a marinált fetát, majd szórjuk meg friss oregánóval. Kis tálkákban sós citromot kínálunk hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése