2016. december 2., péntek

Pálinkás-csokis pöfeteg

Már sokszor írtam róla, mennyire megváltoztatta a szokásaimat az, hogy már több országban is éltem. Míg Magyarországon karácsony előtt csak mézes kekszet sütöttem, fokozatosan rászoktam, hogy egy egész kis kollekciót készítek, ami tulajdonképpen kiváló gasztroajándéknak is. Vagy még jótékony célokat is szolgálhat.

Különösen Angliában van nagy hagyománya a különféle jótékonysági szervezeteknek. Sokan dolgoznak náluk önkéntesként, sokan vásárolnak a boltjaikban a ruháktól kezdve a háztartási eszközökig mindent, vagy egyszerű magánemberek, baráti társaságok egy-egy alkalommal gyűjtést rendeznek a rászorulóknak. Kedvenc nemzetközi klubunkban mi is így tettünk. Karácsonyi vásárt tartottunk, ahová - mint a piacon - mindenki kis standdal készült. Volt, aki használt könyveket hozott be, volt, aki saját készítésű marmalade-ot, a mi baráti társaságunk meg kis karácsonyi kekszválogatást. Iszonyú büszkék voltunk magunkra, hogy valami 70 font körüli összeget kerestünk és egyben ennyit tudtunk felajánlani jótékony célra. Ehhez nem kellett mást tennünk, mint egyszer összegyűlni, közben sütögetni, ellesni egymástól új recepteket, miközben teáztunk és jókat beszélgettünk.

Azóta már más országban élek, de ezek az emlékek és az itt elkezdett hagyomány folyatódik. Az idén a kollégáknak sütöttem. Elég hamar elfogyott az első kekszválogatás, úgyhogy ma nekiálltam és kipróbáltam egy új receptet.
Hozzávalók (kb. 40 db-hoz)
220 g 70%-os kakakótartalmú csokoládé
70 g teljes kiőrlésű liszt
30 g normál fehérliszt
1 kávéskanál sütőpor
45 g vaj
1 evőkanál méz
40 g cukor
2 evőkanál vegyes gyümölcspálinka
2 tojás
1 csipet só

Elkészítés:
A darabokra tört csokit a vajjal, a mézzel és a pálinkával gőz fölött felolvasztom. Még melegen hozzáadom a cukrot és a sót. A tojásokat villával felverem, hozzáöntöm a már kissé kihűlt csokis masszához. A sütőport a liszttel elkeverem, majd az egészet beleszitálom a csokis tésztámhoz. Az egészet folpackra borítva egy hosszúkás cipót formálok belőle, egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Másnap a cipót éles késsel 4x10 kockára vágom, majd a kis kockákból diónyi nagyságú gömböket formázok. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

Forrás:
Tavola in Piazza gasztroblog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése