2015. június 22., hétfő

Tanjina tonhal falafelje pisztáciás-friss zöldfűszeres rizzsel

Ez a menü két recept összegyúrásából született még a böjti időszakban. Egy barátnőm kapta a tonhal falafel receptjét egy indiai barátnőjétől (Tanjina lányától :-) ), és már hónapok óta készültem rá, hogy elkészítem, de végül csak most vettem elő először. Az ízesítésen egy kicsit váloztattam, mert az eredeti recepthez képest több chilit tettem hozzá, és a koriander helyett kurkumával ízesítettem. A  barátnőm sütőben készítette el a falafel-fasírtkákat, hogy egészségesebb legyen, kevesebb olajat kelljen használni hozzá, viszont az állítása szerint úgy nem lett eléggé ropogós. Én ezért maradtam az eredeti elkészítési módnál, és olajban sütöttem ki. Nos, a sütési hőmérséklettel biztos lehetett volna még játszani, de nekem olajban sem lett nagyon ropogós. Legközelebb kipróbálom én is a sütőben, mert az ízvilága tetszett, az állagán kell még javítanom.

Köretnek hozzá egy közel-keleti különleges rizst választottam. A Jerusalem szakácskönyvem szerint az iráni - valószínűleg nagyon kis számú - zsidó közösség készíti előszeretettel esküvőkre. Az egyik iráni kollégánál rákérdeztünk, ő például nem ismerte. Ettől függetlenül nekünk nagyon ízlett, és közre is adom a receptjét. A hozzávalókból a legfurcsábbnak a turbolya tűnik, amit egyáltalán nem ismertem.  Először gondolkoztam is, hogy kihagyom. Aztán nagy meglepetésemre találtam a boltban szárítva. Két hétre rá pedig frisset is. Aztán most olvasom, hogy ez a növény mindenhol terem, otthon is sok helyen erdőkben, parkokban is virágzik. Szóval a vállalkozó szelleműek járjanak nyitott szemmel, és maguk is szedhetnek. Nem is annyira egzotikus alapanyag, mint gondolnánk.

Hogy valami legyen még a kétféle ételhez, egy tzatzikit is készítettem melléjük. Így aztán tényleg nagyon nemzetközi étel kerekedett vasárnapra, amiben számomra minden passzolt mindenhez.
Tonhal falafel

Hozzávalók:
2x 170 g-os konzerv tonhal
2-4 kisebb héjában főtt krumpli villával összetörve
1 tojás
1/2 tk só
1 tk őrölt kurkuma (vagy koriander)
1 púpos tk őrölt chili

Elkészítése:
A konzervet csöpögtessük le, törjük össze villával, majd a többi alapanyagot is keverjük hozzá, jól gyúrjuk össze. Forró olajban süssük készre.

Pisztáciás-zöldfűszeres rizs

Hozzávalók:
40 g vaj
360 g basmati rizs (megmosva és lecsöpögtetve)
560 ml forró víz
1 ek sáfrány 30 percig áztatva 3 ek forró vízben
40 g szárított borbolya frissen forralt vízben áztatva (elmaradhat)
30 g kapor durvára aprítva
20 g turbolya durvára aprítva
10 g tárkony, durvára aprítva
60 g durvára aprított pisztácia
só és frissen őrölt fehérbors

Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat egy lábasban, adjuk hozzá a rizst, keverjük el jól. Adjuk hozzá a forrásban lévő vizet, egy teáskanál sót és a fehérborsot. Keverjük el jól, fedjük le és nagyon alacsony hőmérsékleten 15 percig pároljuk.

Vegyük le a tetejét, a sáfrányos vízzel locsoljuk meg a rizs egyik oldalát, hogy kb. a negyede legyen majd sárga színű, a többsége maradjon fehér. Gyorsan fedjük be újra, tekerjük be konyharuhával, és tegyük félre 5-10 percre.

Egy nagy kanállal tegyük át a fehér rizst egy nagy tálba, könnyedén keverjük át, adjuk hozzá a borbolyát és a durvára aprított fűszernövényeket valamint a pisztáciát. Ebből egy keveset rakjunk félre a tálaláshoz. Ekkor hozzáadjuk a sáfrányos rizst is, könnyedén összekeverjük és a tetejét a maradék pisztáciával megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése