2015. június 15., hétfő

Barátfüle (szilvalekváros derelye)

A barátfüléről mindig az egyik nagymamám jut eszembe. Nála viszonylag kevesebb időt töltöttünk, de amit azalatt csináltunk, az nagyon emlékezetes számomra. Például iszonyú büszke voltam magamra, amikor olyan 5-6 éves koromban megtanultam tőle életem első receptjét: a tükörtojás elkészítését. Vagy amikor a szilvásgombóc készítésekor mi hengergettük a nudlikat, akkor is nagyon elégedett voltam magammal. Sokszor rendeltünk tőle barátfülét is, ami nem is tudom, hogy az íze, vagy a neve miatt tetszett annyira.
Hozzávalók:
A tésztához:

50 dkg liszt
2 tojás
1/2 1-2 dl víz
egy csipet só

A sütéshez:
2 ek olaj
10 dkg zsemlemorzs

A töltelékhez: szilvalekvár
A tálaláshoz: porcukor

Elkészítés:
A tészta alapanyagait közepesen kemény tésztává összegyúrjuk, negyedórára félretesszük.  Ekkor késhegy vastagságúra kinyújtjuk és egymástól 3 cm távolságra kis kupacokat helyezünk a szilvalekvárból a tészta egyik felére. A tésztaközöket egy ecset segítségével vízzel bekenjünk, és ráhatjuk a tészta másik felét. A kis kupacok mentén az ujjunkal lenyomjuk a tésztát, majd derelyevágóval kivágjuk a kockákat.

Lobogó sós vízben kifőzzük, forró olajban átpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése