2015. június 1., hétfő

Tojáspörkölt

Sok magyar férfinak még mindig az elképzelhetetlenség netovábbja, hogy ő maga főzzön. A családban és ismerősök között is sok példát láttam erre. Ezek az illetők mindig meg tudják magyarázni, hogy miért van az, hogy még csak meg sem próbálkoznak vele. Ez női munka. Mondják ezt ekkor is, amikor egy lakásban laknak, ahol az úgynevezett férfimunkákból aztán nem sokat találni. Én akkor világosultam meg, hogy lehet ezt máshogy is, amikor Angliában ösztöndíjasként egy helyi családnál voltam elszállásolva. Meglepve láttam, hogy a családi munkamegosztás teljesen más, mint nálunk: a legtöbbször a férj készítette a vacsorát, a feleség csak hébehóba, ha úgy jött ki a lépés. Cserébe például ő sem gondolta úgy, hogy leesik a gyűrű az ujjáról, ha ő nyírja a füvet a kertben. Nagyon érdekes élmény volt egy ilyen felállást is látni, és hazajőve természetesen mindenkinek elújságoltam a felfedezésemet, és hogy ez mennyire tetszik. A legtöbb hagyományosan gondolkodó férfi ismerősöm persze szörnyülködött, és olyan megjegyzéseket kaptam, hogy jó, ha ezt így gondolom akkor ezentúl főznek ők, aztán én betonozhatok...Igen, mert egy átlagos háztartásban tényleg minden nap kell betonozni. Nem is olyan rossz üzlet!

Ebbe a témába azért nem akarok ennél jobban belemerülni egy receptes blogon. Ez a sztori azért jutott eszembe, mert szerencsére egyre több ellenpéldával találkozom mostanában.  Mivel ma kezd sikk lenni a főzés, egy a modern férfi már nem gondolja cikinek, ha fakanalat vesz a kezébe. Én is tanultam férfiaktól jó recepteket. Például egy munkatársam isteni saját készítésű kókuszos keksszel lepett meg egyszer, vagy az egyik nagybátyámat is megemlíthetem, aki igaz, kényszerűségből, de egész jól megtanult főzni. Komplikáltabb receptjei is voltak, de az egyik specialitása a most következő tojáspörkölt volt. Egyszerű és finom.
Hozzávalók (2 személyre):
5 tojás
1 pohár tejföl
1 kis hagyma
1 púpozott kávéskanál őrölt paprika
1 kk majoránna
1 kk őrölt köménymag
1 ek olaj

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A hagymát apróra vágjuk, majd az olajon megdinsztenljük. Amikor kész, hozzáadjuk a fűszereket, a tejfölt, amivel jól elkeverjük. Nagyon óvatosan hozzáadjuk a karikára vágott tojásokat, és enyhén rázogatva a szószt eloszlatjuk a tojásokon. Alacsony hőmérsékleten pár perc alatt összefőzzük az egészet. Ha túl magas a hőmérséklet, a tejföl kicsapódik.

Tetszés szerint kifőtt tésztával, vagy krumplipürével tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése