2015. november 13., péntek

Csokis szufflé

Végre fellélegezhetnek azok az olvasóim, akik már kicsit unták a banánt....akarom mondani a tökös recepteket. Most a csokiimádóknak szeretnék kedvezni a csoki szufflé receptem közreadásával. Ahogy azt már a sajtos szufflé leírásánál is megemlítem, ezt a desszertet egy tudományos könyv olvasása után készítettem először, azóta pedig időről időre előveszem. Egyáltalán nem olyan bonyolult az elkészítése, mint sokan gondolnák, csak a fent említett receptben is felsorolt 4 fontos szabályt kell betartani: előmelegített sütő, jól kivajazott formák, jól felvert tojásfehérje, kevés zsiradék. Ha egy recept szerint magas zsírtartalmú hozzávalót is használunk kell, mint most a csokisnál, a tojáshabot csak az utolsó fázisban adjuk hozzá a zsiradékot is tartalmazó masszához.

Hozzávalók (6 adaghoz):
2 dkg kukoricaliszt
2 dl tej
2 tojássárgája
4 tojásfehérje
13 dkg cukor
20 dkg jó minőségű minimum 70% kakaótartalmú csoki

vaj a formák kikenéséhez
kakaópor a formák szórásához

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra felmelegítjük (nem légkeveréssel).

A kukoricalisztet kevés tejjel összekeverjük, majd a maradék tejjel felöntjük. Hozzáadva a két tojássárgáját, vastag aljú serpenyőben lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítjük. Levesszük a tűzről, majd a cukrot illetve az apró darabokra tört csokit hozzáadjuk, addig keverjük, amíg elolvad. Kicsit hagyjuk hűlni.

A formákat kivajazzuk, majd kakaóporral egyenként megszórjuk.

Felverjük a tojásfehérjéket, belekeverjük a tojásos-csokis masszába, az edényeket kb. 3/4-ig megtöltjük vele. Fontos lépés, hogy utána a mindegyik edényt a konyhapult aljához csapkodjuk, hogy a massza egyenletesen el tudjon oszlani az alján. Kb. 15 perc alatt készre sütjük. Forrón tálaljuk.

Divat mostanában a forró sütiket valami hideg édességgel kombinálni, például a csokis szufflét vanília fagyival. Én ettől az összeállítástól ódzkodom, mert szeritem a fogaknak nagyon nem tesz jót a kétféle hőhatás egy időben. De aki ennek ellenére így szeretné fogyasztani, annak szíve joga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése