2015. november 8., vasárnap

Müzli-szelet házilag

A családunkban ettől a tanévtől van egy ifjú kollégista. Nagyon ügyes, hamar alkalmazkodott az új helyzethez, máris rengeteg barátot szerzett, tele van érdekesebbnél érdekesebb programokkal, de emellett a tanulást sem hanyagolja el. Le a kalappal előtte, hogy ilyen fiatalon ennyire zökkenőmentesen kezd átállni a felnőtt életre. Otthon a családnak is teljesen új ez a szituáció, de a gyerek későbbi jobb élete reményében ők is hajlandók támogatni mindenben. Pénteken úgyis látják egymást. Vasárnap óriási ételcsomagokkal engedik útjára a kollégistát. Egyelőre még ők is kísérleteznek, vajon mekkora mennyiség lesz elég egy hétre. Eleinte a kész kaják mellett többféle friss és aprósüti is került a csomagba, de hamar kiderült, hogy ezek túl nagy csábítást jelentenek a kollégistáknak és ha nem vigyáznak, akkor hamar felcsúszik egy-két kiló...Ezt megelőzendő, nekik küldök soron kívül egy tippet egy egészséges nassolnivalóra. Szerintem ebből elég egyet megenni és eléggé eltelít ahhoz, hogy nem kívánunk utána máris egy második szeletet is.
Hozzávalók (8 szelethez):

12 dkg zabpehely
20 dkg bármilyen aszalt gyümölcs (én most mazsolát és aszalt sárgabarackot használtam)
4 evőkanál méz
0,7 dl almalé
3 dkg dió
3 dkg mogyoró
3 dkg szezámmag
fél citrom leve

Elkészítés:
A zabpelyhet, a durvára tört diót és mogyorót, illetve a szezámmagot is külön kölön száraz serpenyőben megpirítom. Mindent egy nagy tálba öntök. A szárított gyümölcsöket apróra vágom, szintén hozzáadom a tálhoz. A száraz anyagokhoz hozzáadom a mézet, a citromlevet és az almalevet, jól összedolgozom. Sütőpapírral bélelt tepsibe borítom, jól összenyomkodom, hogy egy hosszúkás téglalapot kapjak. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30 percig sütjük (ha már picit barnulni kezd a teteje, akkor jó). A tepsiben hagyjuk kihűlni és 8 egyenlő részre vágjuk. Jól záródó dobozban egy bő hétig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése