A mai receptem két embernek is a specialitása volt. Az egyik a nagymamám, a másik a barátnőm anyukája. Amikor mentem hozzájuk látogatóba, titokban mindig abban reménykedtem, hogy ezzel fognak várni. Időnként be is jött. Persze nem voltam mérges, ha valami más volt, de valahogy ezzel a sütivel nem tudtam betelni. A nevével viszont mindig is bajban voltam. Mama egyenlőnek nevezte, gondolom azért, mert a cukor és a liszt egyenlő mennyiségben van benne. Ha a tojást lemérnénk, lehet, még az is akkora súlyú lenne. Másoktól a Kossuth kifli elnevezést is hallottam már, és talán a barátnőmék egyszerűen csak vajas piskótának nevezték. Ezt majd megkérdezem tőle emlékeztetőül. De nem is a név a lényeg, hanem az ízek. Könnyű, habos állag, finom pirított dió a tetején és a citromhéj semmivel sem összetéveszthető íze...nálam ez a nyerő desszert.
Hozzávalók:
6 tojás
30 dkg cukor
30 dkg liszt
1 sütőpor
15 dkg zsír (vagy vaj)
1 citrom reszelt héja
1 vaníliáscukor
10 dkg darált dió
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral habosra verjük, a fehérjéket szintén kemény habbá verjük, majd a két masszát óvatosan összedolgozzuk (legközelebb kipróbálom, hogy milyen állagot kapok, ha az egész tojásokat verem hosszú ideig robotgéppel, lehet, az is működik). A sütőport elkeverem a liszttel, majd óvatosan a habhoz szitálom. Hozzákeverem még a citromhéjat és a vaníliáscukrot is. Legvégül pedig a megolvasztott zsiradékot.
Sütőpapírral bélelt sütőbe öntjük, a tetejét egyenletesen megszórjuk darált dióval és 180 fokon addig sütjük, amíg a beleszúrt tű tiszta marad. Kb. 30 perc.
Ha kihűlt, pohárral vagy pogácsaszaggatóval félhold alakú darabkákat vágunk belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése