2015. december 18., péntek

Gesztenyével töltött pulyka

A mai receptet, ha akarjuk, karácsonyi pulykának, ha amerikaiak vagyunk vagy egyszerűen csak az ottani legnagyobb ünnepet is meg akarjuk ünnepelni, akkor hálaadási pulykának is nevezhetjük. Én pont e két ünnep között készítettem el. Talán még nem késő tipp azoknak, akik nem halételt készítenek karácsonykor, hanem egyszerűen valami olyan finomságot, amit azért nem mindennap tálalnak fel a családnak. Igaz, hogy hosszan készül, de az előnye az, hogy miután beraktuk a sütőbe, akkor időnként meglocsoljuk, azon kívül nincs vele gond. Közben lehet takarítani, fát díszíteni vagy egy jó könyvvel leülni picit szusszanni.
 Hozzávalók (6 személyre)
3,5 kg pulyka
250 g főtt gesztenye (előfőzött, vákumozott is jó)
15 dkg csirkemáj
1 salotta hagyma
5 dkg aszalt szilva
1 evőkanál rum
100 g bulgur
1/2 tk szárított kakukkfű
1 kis csokor petrezselyem
1 teáskanál majoránna
1 tojás
1 evőkanál só
frissen őrölt bors (ízlés szerint)
1 evőkanál vaj
1 fej fokhagyma

Elkészítés:
A töltelékkel kezdem az előkészületeket. A bulgurt forró vízzel leöntöm, lefedve állni hagyom és 10-15 perc múlva lecsöpögtetem. Az aszlat szilvát apróra vágom, egy evőkanál rummal meglocsolom, picit állni hagyom. A gesztenyét, májat, hagymát apróra vágom és egy nagy tálba öntöm. A fűszernövényeket felaprítom, hozzáadom a bulgurral, aszalt szilvával együtt.

A sütőt 175 fokra előmelegítem (nem légkeveréssel).

A pulykát megmosom, szárazra törölgetem. Kívül, belül megsózom, majd a tölteléket a hasüregébe, valamit az óvatosan fellazított bőre alá töltöm, a bőrét kívülről a vajjal megmasszírozom. A szabadon maradt részeket hústűvel összetűzöm, hogy később ne folyjon ki a töltelék. Egy pecsenyesütő tepsit kiolajozok, beleteszem a pulykát, beledobom a gerezdjeire szedett fokhagymát még héjastól. Lefedem alufóliával és a forró sütőben kb. 4 óra alatt megsütöm. Időnként a saját levével meglocsolgatom.  Az utolsó 15 percre feltekerem a hőmérsékletet 200 fokra.


Fokhagymás polentával és sült zöldségekkel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése