2016. február 12., péntek

Kötöttgaluska leves

Kis késéssel, de az interneten keresztül itt is követtük a Konyhafőnök Junior adásait. Csak ámultunk-bámultunk, hogy ezek a pici gyerekek milyen kreatívak és ügyesek voltak a konyhában. Meglepő volt számomra, hogy kapásból olyan alapanyagokat ismertek és használtak, mint a vörös lencse, vagy amikor rizottó készítésére került sor, akkor mindenki tudta hogy készül...biztos volt egy kis segítség is, amit mi nézők nem láthattunk, de akkor is le a kalappal a gyerekek teljesítménye előtt.

Az egyik adásban valamelyik zsűritag kedvenceként a kötöttgaluska levest kellett elkészíteniük, amiről beugrott, hogy anyukám készítette nekünk nagyon ritkán régen, és én már ezer éve nem ettem. Gyorsan neki is álltam megfőzni.  A neten többféle verzió létezik, például olyan, ami paprikás alapú, inkább a lebbencsleveshez hasonló ízvilágú. Többen hagymás-paprikás tölteléket raknak a tészták közepébe.  Mi húsleves alappal készítettük őrölt fűszerpaprika nélkül, és a tészta belsejébe csupán egy darabka sült szalonnát tettünk. Most ezt a receptet adom közre.
Hozzávalók (4 személyre):
1 l húsleves/alaplé
4-5 db nagyobb krumpli
1 répa
1 petrezselyemgyökér, és a zöldje a díszítéshez a végén
1 egész fűszerpaprika
1 evőkanál házi ételízesítő (darált friss leveszöldségek sóban eltéve)
1 kisebb hagyma egészben, héjastól
100 g liszt
1 tojás
10 dkg szalonna
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
Először a tészta töltelékhez a szalonnát apró falatnyi darabokra vágom, a zsírját kisütöm, majd abból kivéve félreteszem. A zsírt majd máskor felhasználhatom, csak egy icipici maradjon a lábas aljánpici.

A tésztához a lisztet a tojással ruganyosra összegyúrom, nagyon vékonyra, levestészta vékonyságúra kinyújtom, majd kb. 2x5 cm-es téglalapokat vágok belőle. Mindegyik közepébe teszek egy darabkát a jól kisült szalonnából. Először henger alakban feltekerem, majd egy görcsöt kötök rá.

A leveshez a répát és petrezselymet karikára vágom, a szalonna kiolvasztására használt lábasban az alján lévő kevés zsiradékon picit megforgatom, majd felöntöm az alaplével. Hozzáadom a kockákra vágott krumplit, az egész fűszerpaprikát és az ételízesítőt. Ha felforrt, lecsendesítem, majd amikor a zöldségek majdnem megpuhultak, hozzáadom a már megformázott tésztákat. Kb. 5 perc alatt ezek is megfőnek. Ha kell, utánsózom, borsozom a levest.

Tálaláskor megszórom petrezselyemzölddel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése