A nagy meleg egyik klasszikus slágere a lecsó. A legjobb finom magyar paprikából és paradicsomból elkészítve, de jobb híján készítettem én már például Japánban pritamin paprikából is. Szerencsére Európában a közel-keleti zöldségeseknél, vagy nagyobb áruházakban már találunk fehér tv-paprikát, ezért a külföldön élők is elővarázsolhatják az otthoni ízeket.
Azon túl pedig már egyéni kérdés, ki hogy szereti. Ki rizzsel, ki tojásosan, ki szétfőtt paradicsommal, ki szalonnával, ki még félig ropogós paprikával, ki kenyérrel tunkolva. Én így készítem:
Hozzávalók:
1 nagy hagyma
1/2 kg paradicsom
1 kg fehér húsú paprika
1/2 tk. csípős fűszerpaprika (elmaradhat)
só ízlés szerint
1 ek olaj a sütéshez
Elkészítés:
Egy hagy serpenyőben felmelegítem az olajat, és megdinsztelem benne az apróra vágott hagymát. Amint kész, leveszem a tűzről, és elkeverem benne az erőspaprikát, majd rádobom a megmosott, falatnyi darabokra vágott fehérpaprikát. Visszateszem a tűzre, megsózom és lefedve párolom, amíg a paprika megpuhul. Ekkor beledobom a megmosott, felaprított paradicsomot. Ezzel már csak pár percig főzöm, amíg a paradicsom megmelegszik és kicsit összeesik. Én nem szeretem, ha teljesen szétfő. Amikor elkészült, friss kenyérrel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése