Nagyon szeretem a szusit, de amióta Európa közepén, tengertől távol élek, sajnos az igazi szusihoz vagy szasimihez nagyon nehezen tudok friss halat beszerezni. A városunkban van egy mozgó halárus, tőle vettünk a múltkor halat. Igaz, állította, hogy szusi minőségű (= nagyon friss), azért kicsit kétkedéssel fogadtuk. Rögtön vásárlás után még megkockáztattuk nyersen, valóban szusiban elfogyasztani a tonhalat, illetve lazacot, de még maradt egy kevés halunk másnapra, amikor biztosabbnak éreztük valahogy hőkezelni, mielőtt megesszük. Ekkor jutott eszembe egy tipikus japános saláta, amit izakajában (japános "pubban") ettünk többször. Bár annak a pontos receptjét nem ismerem, de az egyik fontos elemét átültettem ebbe a salátába, mégpedig azt, hogy a halszeleteket forrón pár másodpercre sütőbe raktam, minden oldalukat gyorsan megpirítottam, de nem sütöttem át őket. Amint ezzel a művelettel elkészültem, ezekből vágtam szeletkéket a salátámhoz.
Hozzávalók (2 személyre):
2 újhagyma
5-6 levél római saláta darabokra tépkedve
5 dkg lazac
5 dkg tonhal
1 ek olaj a sütéshez
1 ek szezámmag
Az öntethez:
1/2 lime leve
1 kk mustár
1 ek calamansi balzsam
4 ek dióolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A salátát megmosom, darabokra tépkedem, az újhagymát megmosom, karikára vágom. A halakat a fent leírt módon erős tűzön megsütöm, vékony szeletekre vágom. A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítom. Az öntethez minden alapanyagot egy fedős pohárban jól összezárom, elkeverem a salátával, hagymával. A tetején szépen elrendezem a halszeleteket, megszórom szezámmaggal és már tálalhatom is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése