Az egyik japán barátnőm csodálkozva kérdezte, hogy mi nem eszünk minden nap vacsorára vagy reggelire rizst? De akkor mit? Próbáltam elmagyarázni neki, hogy kenyeret, szendvicset, péksüteményt. Mostanában már egyébként ott is egyre menőbb rizs helyett péksüteményt, kenyeret enni, zöld tea helyett kávét inni. Nálunk a keleti kultúra az egyre menőbb, ott meg a nyugati.
Gondolom nem meglepő, hogy Japánba érkezésünkkor sokkolt, amikor a szomszéd boltban csak előre csomagolt, iszonyú vastag, iszonyú puha kenyérszerűséget kaptunk. Ezt csak pírítósnak elkészítve voltam képes megenni. Szerencsére amikor már jobban felfedeztem a környéket, akkor egy távolabbi boltban a pékségben már legalább bagettet tudtam venni. Még rutinosabbá válva a városközpontban, jártamban-keltemben a francia pékségekben egész jó dolgokra is rábukkantam, például egy helyen volt a mi kiflinkhez hasonló péksütemény, máshol mazsolás buci.
Egyedül a japán stílusú pékségeket kerültem el nagy ívben. Én nagyon szeretem a japán ételeket, minden újdonságot kipróbálok. Imádom a finom európai típusú kenyérféléket, péksüteményeket is. Viszont amikor a kettőt próbálják ötvözni... azt nem ajánlom senkinek. Ezekben a fura pékségekben a kenyér angolszász típusú puha kockakenyér, a péksütemények ízetlenek, és hogy az élvezetet minél jobban csökkentsék, elkészülés után mindent egyesével gondosan becsomagolnak átlátszó fóliába, így aztán még a maradék ropogósság is elillan belőlük. A higiénia mindenek előtt.
Nem csoda, hogy azért időnként nosztalgiával gondoltam a túrós buktára, mákos patkóra, briósra. Mivel ott sütőm nem volt, maradt a gondolat. Mostanában azonban semmi akadálya, hogy én magam is megsüssem például a brióst, ha arra éhezem meg.
Hozzávalók (12 db-hoz):
50 dkg liszt
1 kk. só
2,5 dkg friss élesztő
3 ek cukor
2 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás a tetejét lekenni
Elkészítés:
A tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót összegyúrjuk, kidagasztjuk, 30 perc alatt kétszeresére kelesztjük. Nagy hengert formálunk belőle, majd 12 egyenlő részre vágjuk. A kis gombócokból hosszú hengert nyújtunk, csigába tekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojással lekenjük, esetleg kevés nagyszemű cukrot szórunk a tetejükre. 160 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Tipp:
Én sokszor este formázom a tésztát, majd folpackkal letakarva a hűtőbe teszem éjszakára, és csak reggel sütöm ki. Ekkor sem kel túl, és reggel isteni finom illat fogadja a többieket a konyhában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése