Amióta felfedeztünk egy kelet-európai boltot a közeli városban, végre nem gond időnként édesvízi halat, Piros Aranyat, kovászos uborkát vagy rendes túrót venni. Ezzel nagyjából ki is merült a magyaros élelmiszerek tárháza a boltban, de nekünk ez éppen elég. Minden mást meg tudunk venni egy normál ábécében. Korábban nem volt ez mindig így. Japánban csak túrókrémet kaptam, Dániában meg Angliában a lengyel boltokat látogattam szorgalmasan túróért. Mindig egy kilót vettem belőle, és a fagyasztóba tettem a legközelebbi felhasználásig. Az otthoniak közül akinek ezt említettem, sokan csak fanyalogotak a fagyasztott túró gondolatára, de ha nekik is választaniuk kellene a semmi vagy a fagyasztott túró között, mindjárt megváltozna a véleményük.
Fagyasztott vagy friss, teljesen mindegy. A lényeg, hogy az egyik legfinomabb sütemény alapanyag a túró. A tehéntúró. Ezt azért emelem ki, mert az erdélyi barátok a juhtúrót hívják egyszerűen túrónak. Most pedig jöjjön a túrós lepény receptje.
A tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg vaj
4 dkg cukor
2 tojássárga
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
1/2 kk só
+ vaj a tepsi kenéséhez
+ 3-4 ek búzadara a szóráshoz
A töltelékhez:
50 dkg túró
2 tojás (+ 3 fehérje)
1/2 citrom reszelt héja
10 dkg cukor
1 dl tejföl
2 ek búzadara
5 dkg mazsola beáztatva (elmaradhat)
A kenéshez:
1/2 dl tejföl
1 tojássárga
Elkészítés:
A tészta alapanyagait jól összegyúrjuk, keményebb kelt tésztát kell kapnunk. Letakarva 10 percig pihentetjük. Ezalatt egy 2,5 magas tepsit kikenünk vajjal. A tésztát kisujjnyi vastagságúra nyújtuk, és nyújtófára sodorva a tepsibe helyezzük. Kissé meglisztezzük, és letakarva szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a búzadarát, a cukrot, a citrom reszelt héját, mazsolát, egy kis sót, és jól összedolgozzuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a túrós masszához adjuk. Ha az időnk kevés, akkor egyszerűen csak keverjük bele a tojásokat szétválasztás nélkül.
A megkelt tésztát 3-4 evőkanál búzadarával egyenletesen meghintjük, rákenjük a túrótölteléket, egyenletesen elsimítjuk. A tejfölt a tojássárgával elkeverjük és a töltelékre kenjünk. Középforró sütőben (kb. 180 ºC-on) 40 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk.
I copy also this delicious receipt :) but I'm not sure about the translation: Google say 1/2 kg salt....
VálaszTörlésHi Vanessa, don't believe Google. You need only 1/2 teaspoon of salt. :-)
Törlés