Bár itt Németországban elég nehéz édesvízi halakat venni, nemrég felfedeztünk egy boltot, ahol időnként mégis van friss szállítmány pontyból, kárászból is. Külföldi vendégeket vártunk, akiket már megismertettünk jónéhány magyar étellel, de gondoltuk, halászlevet még nem ettek. Itt az idő kipróbálni, hogy ízlene nekik. Szerencsénk volt, éppen volt nyurgaponty és kárász is a boltban. Már csak meg kellett pucolnom...Ekkor jöttem rá, hogy eddig milyen jó dolgom volt, mert én otthon mindig konyhakészen kaptam meg a halat. Most pedig rá kellett döbbennem, hogy ami elméletben olyan könnyűnek tűnik, a gyakorlatban nem is olyan egyszerű. Mire a közel 3 kg-os pontyot megtisztítottam, daraboltam, irdaltam, eltelt jó sok idő. Ezek után meg tudom érteni, hogy sok háziasszony egy évben csak egyszer áll neki halat pucolni.
Ahogy ez a hozzáértőknek a receptből ki fog derülni, én a tiszai típusú halászlé híve vagyok. Először egy alaplevet készítek, ezt kipasszírozom, amitől kellemesen sűrű lesz a levesünk. Nem teszek bele tésztát, és a halat a levesben tálalom, nem pedig utána külön ételként, mint a bajaiak. A legjobb bográcsban megfőzni, de kert híján a benti tűzhelyen egy vaslábasban is elkészíthető.
Hozzávalók (6 személyre):
3 kg ponty (belsőségek nélkül)
2 kárász
(egyéb apróhalak, ha vannak)
1/2 kg hagyma
3 ek pirospaprika (ízlés szerint édes és erős vegyesen)
1 egész piros fűszerpaprika
3 halászlékocka (ha nincs apróhalunk)
só
Elkészítés:
A halat megtisztítom, a pikkelyeit, uszonyait levágom, a csontokat félreteszem. A fejét szintén levágom és az alapléhez félreteszem, a kopoltyúját és a keserűfogát eltávolítom, kidobom. A gerincénél kezdve szorosan a bordák mentén a halhúst lefejtem, majd beirdalom, és 3-4 cm-es szeleteket vágok belőle. Ezzel a módszerrel biztos nem lesz a halban szálka. A szeleteket egy órával a főzés előtt besózom.
A főzést az alaplé elkészítésével kezdem. Ehhez a megtisztított apróhalakat, a halcsontokat és -fejet a megtisztított, apró kockára vágott hagymával, kevés sóval és annyi vízzel ami ellepi, felteszem főni. A hagymát nem fonnyasztom meg előtte, semmilyen plusz zsiradékot nem használok. Egy réteg csont/apróhal, egy réteg hagyma váltakozva. Erős tűzön kb. 2 óráig főzöm. Ha a hús leválik a csontról, akkor jó. A nagyobb csontokról a húst egy villával leválasztom. A kész alaplevet egy tésztaszűrőn keresztül jól kipasszírozom, mindig egy kis hideg vízzel locsolgatom. A visszamaradt pépet kidobom.
Az elkészült alaplevet felöntöm vízzel. Ha felforrt, óvatosan belehelyezem a halszeleteket, a fűszerpaprikát, ha szükséges, a halászlékockát, hogy gazdagabb legyen az íze. Mérsékelt tűzön 18 percig főzöm. A lábast csak rázogatom, kavarni nem szabad, nehogy összetörjem a halat.
Ropogós fehér kenyérrel tálalom. Mivel egy gazdag levesről van szó, második fogás nem is szükséges hozzá, rögtön jöhet a desszert utána. Én túrós lepényt sütöttem hozzá.
Oh great, the delicious fish soup! I will save the receipt :)
VálaszTörlés