2014. október 3., péntek

Szilvásgombóc nudlival

Szilvásgombóc!
Ó-ó-ó-ó!
A felszín édes hó...
Rajta aranyszínű morzsa.
Szilvásgombóc!
Ó-ó-ó-ó!
Megkóstolható!

Ki ne ismerné a Padlás című musical egyik legnépszerűbb slágerét. És ki ne ismerné a szilvásgombócot. Nos, külföldi barátaink biztos nem, ezért az ő kedvükért felteszem sok magyar gyerek kedvencét, a szilvásgombóc receptjét.


Hozzávalók:
kb. 20-30 dkg liszt (amennyit a tészta felvesz)
1 kg lisztes jellegű (könnyen szétfővő) krumpli
1 csipet só
8-10 szilva
2 ek cukor
1 kk fahéj
2 ek olaj
10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzöm, meghámozom, krumplitörővel összetöröm. Megsózom, és a lisztet fokozatosan hozzáadva gyúrni kezdem. Amikor már nem ragad a kezemhez a tészta, akkor lesz jó.

Nyújtódeszkára teszem, ujjnyi vastagságúra nyújtom, majd 6-7 cm-es kockákból annyit vágok, amennyi gombócot szeretnék készíteni. Mindegyik négyzet közepébe teszek egy fél szem szilvát, azok közepébe egy mokkáskanálnyit a cukros fahjéból, majd a négyzet sarkait szorosan összefogva gombócokat készítek. A maradék tésztából pedig nudlit pödrök.

Egy mély serpenyőben felhevítem az olajat, beleöntöm a zsemlemorzsát, aranybarnára pirítom.

Forrásban lévő vízben először a gombócokat, majd a nudlit főzöm ki. Amint feljön a víz felszínére, már jó is.  Ekkor lecsöpögtetem, majd a zsemlemorzsás edényben meghempergetem. Porcukorral megszórva tálalom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése