2014. szeptember 19., péntek

Cékla savanyúság

Jelentem, a nemrégiben beharangozott cékla savanyúságot leteszteltem, és vállalhatónak nyilvánítottam, ezért most közzéteszem a receptet.

Az eredeti recept 20 dkg cukrot javasolt 3 kilónyi céklához, amit én sokalltam ekkora mennyiséghez.  Gondoltam, ha a céklákat héjastól, sütőben sütöm, úgyis édesek maradnak.  Amikor a savanyúságlevet készítettem, akkor viszont túlságosan savanyúnak tűnt ez az elegy. Anyukám szerencsére megnyugtatott, hogy az ízek majd kiegyenlítődnek eltevés után: a cékla édessége tompítja majd a nagyon savanyú ízeket. Ezek után kiváncsian vártam, milyen lesz a végeredmény. Nos, pont jól savanyú, és nem túl édes az alábbi arányokkal. Talán egy picit több cukrot rakhat bele, aki édesebben szereti, de nekem így is ízlik.

Hozzávalók (4 nagy üveghez):
3 kg cékla

A savanyúságléhez:
2 l víz
3 ek cukor
2 ek só
1 kk köménymag
3 dl 10%-os ecet

+ üvegenként 1 késhegynyi tartósítószer

Elkészítés:

Először is az üvegeket fertőtlenítem. Elmosom és 100 ºC-os sütőben kb. 20 percig csírátlanítom őket.

A céklákat megmosom, egyesével alufóliába csomagolom, és 180 ºC-os sütőben megsütöm. (Nekem a nagyméretű cékláim egy óra alatt puhultak meg.) Ha kihűltek, meghámozom, majd vékony szeletekre aprítom és az üvegekbe helyezem őket.

Egy nagy lábasba beleteszem a savanyúságlé összes alapanyagát felteszem főni. Amint felforrt, már kanalazhatom is a céklákra úgy, hogy lepje el őket. Egy késhegynyi tartósítót teszek mindegyik üveg tetejére. A fedőt alaposan rázárom, majd 5 percre fejreállítom az üvegeket. Ezután szárazdunsztban hagyom kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése